(C)BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 2 : Hilde Crevits (CD&V) Deputy Minister President of the Flemish Government Flemish Minister of Economy, Innovation, Work, Social Economy and Agriculture. answers questions during a plenary session of Flemish Parliament. on June 02, 2021 in Brussels, Belgium, 2/06/2021 ( Photo by Bert Van Den Broucke / Photonews

Uncategorized

Crevits boos op departement Landbouw: “Zorgvuldig advies op maat!”

Wannes Neukermans

Minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) liet haar departement weten dat standaardzinnetjes waarin het voorlopige stikstofcompromis van de Vlaamse regering simpelweg wordt afgewezen ‘uit den boze’ zijn. Dat schrijft De Standaard.

Vorige week schreef De Standaard dat het departement Landbouw aan negatieve adviezen voor vergunningen in de provinciale omgevingsvergunningscommissie enkele standaardzinnen liet toevoegen. In die zinnetjes distantieert het departement zich van de ‘ministeriële instructie’, een voorlopige stikstofregeling van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Eenzijdig en willekeurig advies

Uit gegevens van het kabinet Demir blijkt dat dit zowel in Oost-Vlaanderen als in Antwerpen en Limburg gebeurde. Telkens werd de instructie van Demir eenzijdig en willekeurig genoemd.

“Dat heb ik aangekaart bij mijn mensen”, zei minister van Landbouw Hilde Crevits in de commissie Landbouw. “Loutere standaardzinnetjes zijn voor mij uit den boze. het moet gaan om een zorgvuldig advies en om een advies op maat.” Ook tussen de administraties Landbouw en Natuur is intussen overlegd om de spanningen weg te werken en ‘constructieve oplossingen te zoeken’.

Ook hopen Crevits en Demir snel op een definitief stikstofkader. “We willen daar dit jaar nog mee landen”, zegt Demir. Het is volgens haar ook belangrijk dat de landbouwsector, die zich nu geviseerd voelt, betrokken wordt bij het zoeken naar een stabiele oplossing. “Maar we moeten door deze zure appel heen. Het is niet van willen, maar van moeten.” Crevits dringt aan op een duidelijk ‘flankerend beleid’ om de landbouwbedrijven te begeleiden en ondersteunen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen