Frédéric Daerden (Photonews)

Frédéric Daerden (Photonews)

Uncategorized

Daerden (PS): “Financiële situatie van Franse Gemeenschap is niet houdbaar”

Pieter Van Berkel

“De financiële situatie van de Federatie Wallonië-Brussel is niet houdbaar”, dat zegt Frédéric Daerden (PS), minister van Begroting van de Franse Gemeenschap.

Daerden moest tijdens een debat in de parlementaire commissie voor de aanpassing van de begroting voor 2021 toegeven dat de budgettaire situatie van zijn gemeenschap niet houdbaar is. “De situatie is niet goed. Het wordt er niet beter op”, aldus Daerden.

In 2020 had de Franse Gemeenschap een historisch begrotingstekort van 1,9 miljard euro, mede door toedoen van de coronacrisis. Maar ook dit jaar verwacht men een gat van 1 miljard euro. De schuld zou volgens Daerden oplopen tot 15 miljard euro in 2024, wat neerkomt op een verdubbeling tijdens deze legislatuur.

In het licht van de verslechterende financiële situatie en de aangekondigde institutionele hervormingen, wordt hier en daar geopperd om Franse Gemeenschap en het Waals Gewest te fuseren. “Het is duidelijk dat er institutionele veranderingen zullen komen”, aldus Daerden. “Ik weet niet wanneer, of in welk tempo, maar er zullen veranderingen komen. Wordt het de pure verdwijning van de band tussen Wallonië en Brussel? Dat zou een grote vergissing zijn, maar denk dat een evolutie noodzakelijk is.”

“Het is niet door het systeem te veranderen dat het noodzakelijkerwijs minder zal kosten”, waarschuwt Daerden wel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

12 gedachten over “Daerden (PS): “Financiële situatie van Franse Gemeenschap is niet houdbaar””

  1. Franstalig “België” heeft al 60 jaar een groot gat in haar hand …. maar nu Vlaanderen ook bankroet aan het gaan is, krijgen ze schrik. Hun geparasiteer heeft de gastheer ( Vlaanderen ) onderuitgehaald. Walbruxia krijgt bovendien veel EU subsidies, transferts, whatever, maar “ze komen nooit toe” en hun werkloosheidscijfers zijn dramatisch. Ebola doet dat ook, de gastheer doden, maar sneller.

  2. In ectreemlinkse dictatuur Belgistan worden die tekorten gewoon in de miljarden ’transfers’ verweven.
    Di Rupette en consoorten hoeven zich geen zorgen te maken.
    Geen enkele politieker zal minder ontvangen dan 6500 (parlementair) of 10.000 (minister) in één van onze NEGEN regeringen.

  3. Moest het niet de waarheid zijn, we zouden er eens moeten om lachen.
    Maar zolang we deze wantoestanden laten duren door ons stemgedrag, zal het enkel maar verslechteren…

  4. OH jee, Kevinb, dat zijn 700.000 vreemdelingen+nieuwe Belgen +100.00 illegalen + 400.000 Franstalige Vlamingenhaters (ik rond af waardoor de 50.000 Vlamingen er af vallen). Wat moeten we daar mee aanvangen?

Plaats een reactie

Delen