Alexander De Croo (Photonews)

Alexander De Croo (Photonews)

Uncategorized

De Croo: “Benoeming Haouach door geen enkele regeringspartij in vraag gesteld”

Pieter Van Berkel

Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) stelt geen enkele regeringspartij de benoeming van de hoofddoekdragende Ihsane Haouach tot regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen in vraag. Dat antwoordt hij op een vraag van N-VA-Kamerlid Darya Safai in de Kamer.

De Belgisch-Marokkaanse Ihsane Haouach werd door staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) benoemd tot regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Vanuit coalitiepartner MR kwam er intussen heel wat kritiek op die benoeming. Kamerlid Denis Ducarme trok zijn principiële steun voor Schlitz zelfs in en zal haar voorstellen voortaan “à la carte” beoordelen.

Volgens De Croo kwam de kwestie ter sprake op het kernkabinet. “De beslissing wordt door geen enkele partij in vraag gesteld”, aldus de premier. Hij benadrukte dat Haouach een CV heeft om ‘U’ tegen te zeggen en op basis van haar competenties werd aangenomen. Hoewel het neutraliteitsprincipe geldt voor ambtenaren die in direct contact komen met de burger, is dat bij Haoach volgens De Croo niet van toepassing.

Safai was het daar niet mee eens. “Zij vertegenwoordigd de regering en bijgevolg de samenleving”, aldus Safai. “Ze hoort het neutraliteitsprincipe te respecteren. Een hoofddoek in deze functie mag niet, net zoals een N-VA T-shirt niet zou mogen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

14 gedachten over “De Croo: “Benoeming Haouach door geen enkele regeringspartij in vraag gesteld””

  1. De Croo benadrukte “dat ze een cv heeft om u tegen te zeggen”. Dit hebben we kunnen lezen in een vorig artikel, “Hoe succesvol was ‘sociaal onderneemster’ Ihsane Haouach. Of kennis speelt geen rol, als die maar de juiste kleur heeft.

  2. Best mogelijk, meneer De Croo dat je coalitie er geen graten in vindt.
    Maar de burgers denken daar wel anders over hoor!
    De burgers zijn ook kiezers….er al eens aan gedacht dat in 2024 de mogelijkheid bestaat
    dat je partij misschien de kiesdrempel niet haalt?
    Nu ja, je doet maar he!

  3. Ik had nooit gedacht mezelf zo te verlagen, met mijn uitspraak.
    Maar al deze staatsgreep regerende politici (en Crootje/Brouckje in het bijzonder) krijg ik verschrikkelijke braakneigingen. 🙁

  4. Als dweil van de Wetsstraat moet je uw persoon en uw functie alle eer aan doen !Dus dan ben je best de beste dweil van de Wetstraat .De Croo slikt alles wat zijn Vivaldi-coalitie ook maar in gevaar zou kunnen brengen!

  5. blijkt een feit dat wij, keutelboerkes niet bekwaam zijn om een hoge functie na te streven!! er zijn er andere en betere, geen kruis, geen familieportretten meer, geen christelijke voorwerpen meer, maar wel EEN HOOFDDOEK ! de zoon is erger dan de vader !

  6. Dat komt ervan met Groenen in een regering. De Vlaamse Groenen halen straks de kiesdrempel niet als ze zo voortdoen. Gendergelijkheid en Gelijke Kansen beheerd door een vrouw met hoofddoek dat is een statement dat kan tellen. Was er nu geen neutraliteit bij het uitoefenen van een functie bij de overheid ? Plat op de buik gaan we, stem de groenen en die ‘oude wijn in nieuwe zakken’ ook ‘vooruit’ genoemd weg bij volgende verkiezingen.

  7. N-VA zou ook best eens kijken op de website vlaanderen.be. Volgens deze website beslist de hiërarchische overste wat mag/niet mag.
    Hoog tijd om ook in Vlaanderen expliciet dit te verbieden. Wil imam Somers niet mee, smijt hem dan uit de Vlaamse regering.

  8. Welke regering ? Deze illegale club die nu in de wetstraat aan het sjoemelen, regels aan het oprichten zijn, hebben die stoelen gepikt. Ze zijn nooit door het volk verkozen. Datgene wat juist ” Democratie ” betekent. Verkozen door het volk. Dit noem ik gewoon een staatsgreep. Daar staat gewoon levenslange gevangenisstraf op.

Plaats een reactie

Delen