Commissie van Wijzen wil lerarenberoep fors hervormen: 38 urenweek en toelage voor lesgevers in probleemscholen

Dirk Van Damme. Photonews

Uncategorized

De Croo reageert op Hongaarse holebiwet: “In de EU is geen plaats voor homohaat”

Simon Segers

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft vandaag gereageerd in de Kamer op de goedkeuring van de wet die de promotie van holebi’s en transgenders in Hongarije verbiedt. “Holebirechten zijn mensenrechten, dat zijn de fundamenten van onze Unie.”

“Aan de fundamenten van onze Unie mag niet geraakt worden: respect voor de waardigheid van mensen, vrijheid, respect voor democratie, gelijkheid, respect voor de rechtsstaat, respect voor mensenrechten en in het bijzonder die van minderheden. De democratie mag zich niet herleiden tot de wil van de meerderheid,” aldus de eerste minister. Hij spreekt zich hiermee uit over de Hongaarse wet die stelt dat er niet mag verwezen worden naar holebi’s- en transgenders in ruimtes waar minderjarigen aanwezig zijn. Concreet betekent dit een verbod op vertegenwoordiging van LGBT-mensen in de openbare ruimte, zoals in media en op televisie. De wet was een voorstel van de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Rechtsstaatmechanisme

“De EU is geen cashmachine, waaruit je geld kunt afhalen maar je dan niet aan de regels hoeft te houden.” De premier benadrukt dat hij het als noodzakelijk ziet om mechanismen te voorzien die lidstaten dwingen te conformeren. “De Europese Unie is niet alleen een unie van het geld, het is ook een gemeenschap van de waarden.” De Croo geeft ook mee dat de Europese Commissie de wet zal onderzoeken “in het licht van de basisregels van Europa”. Hij ziet in deze affaire de noodzaak van de toepassing van het rechtsstaatmechanisme van de EU. “Als wij willen dat Europa kan functioneren en onze waarden reflecteert, dan moet je kunnen raken waar het pijn doet. En dat is bij de financiële stromen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

19 gedachten over “De Croo reageert op Hongaarse holebiwet: “In de EU is geen plaats voor homohaat””

  1. Euro heeft zich niet te moeien met democratische beslissingen van een land. Als een meerderheid hier voor stemt is dit te nemen of te laten. Hopelijk stapt Hongarije uit de Eu en volgen er nog meer. Dan kan deze profitariaat ineens opdoeken, mijn gedacht!

  2. In Europa herleidt democratie zich tot de wil van de MINDERHEID. En Cromagnon , voor gebuisde politiekers is Europa de geschikte cashmachine, en daar kunnen wij niet aan raken, want ze bepalen zelf hoeveel er in hun zakken verdwijnt.

  3. Viktor Orbán is democratisch verkozen. Met een overdonderende meerderheid.
    De Croo en zijn VLD, een partij van nog geen 2,5 % van de bevolking, gaat dan aan Viktor Orbán eens uitleggen hoe hij Hongarije moet besturen.
    Wat een arrogantie !

  4. Ja Erik en hoeveel ontvangt België jaarlijks om de Vlamingen onder de knoet te houden ? Den Alexander stamt af van een bourgeoisie familie die minachting toonde voor het gewone volk dat ook de kans kreeg om te studeren en advocaat te worden. Zoek maar eens op wat voor een onzin Alexander zijn moeder uitkraamde. Moslims importeren en Vlamingen onderdrukken, dat is het enige wat die hautaine leugenaar kan.

  5. Zo is het iedereen doet in zijn land wat hij wil en als het volk er achter staat moeten buitenstaanders er hun niet mee moeien Dit heeft niets met pesterrijen te maken ,deze mensen hebben even veel rechten als andere en hun eigen leven Ik ben er zeker van dat ze die mensen daar niet uitsluiten niet zoals de Islam waar ze deze willen martelen en van een hoogte willen afgooien Europa promoot de Islam en haalt deze hier binnen dat is veel erger dan wat Viktor Orban doet En dan zit die sul van een DeCroo daar over te toetteren ,man weet je nu echt niets anders om over te praten ,blijkbaar durft u niets op uw verzuurde woke partij te zeggen en ventileerd u maar over iets anders

  6. “Holebirechten zijn mensenrechten, dat zijn de fundamenten van onze Unie.” Holebi’s zijn mensen en de mensenrechten zijn bijgevolg ook op hen van toepassing. Holebirechten zijn doodgewoon mensenrechten of het zijn voorrechten voor holebi’s. In het eerste geval vormen holebirechten een inhoudsloos begrip. In het tweede geval vormen ze een aantasting van de fundamentele mensenrechten.

  7. De Croo is de vleesgeworden schijnheiligheid. Hij wil andere landen gaan opleggen wat mensenrechten zijn. Dit terwijl in eigen land de vrije meningsuiting aan banden wordt gelegd. We leven in een sluipende repressie waaraan hij gewillig meewerkt. Je hoeft dan zeker andere landen niet de les te gaan spellen.

  8. Hongarije is geen Wit-Rusland en ook geen Oezbekistan. Hongarije is een volwassen land met regelmatig een flinke genetisch bepaalde groeistuip, maar zeker in staat om met een steuntje in de rug zichzelf tot een volwaardig Europees land te ontwikkelen. Schreeuwen dat het land nu een dictatuur is helpt daarbij zeker niet. De Hongaarse Republiek is nog altijd een parlementaire democratie. De president is het staatshoofd, de premier leidt de regering, de hoogste macht berust bij het parlement. Dit laatste kan men niet zeggen voor bepaalde EU-landen, of wie het schoentje past trekke het aan.

  9. Het is zo dat ik niets tegen homo’s lesbiennes en bisexueel heb maar vind het zeer verkeerd dat jullie dit als normaal willen ingesveren in onze hersens met jullie verkeerde propaganda het is en blijft een natuurlijke afwijking en jullie willen dat de kinderen het als normaal zien en zodoende hun geaardheid in twijfel te brengen als ze homo zijn is het zo maar niet door de verkeerde en gemanipuleerde propaganda want daar walg ik degelijk van en daarbij dan zouden er veel meer ziektes van kunnen komen wat vroeger meer onder controle kon gehouden worden

  10. Maar er is wel plaats voor de erfvijand van het christendom ,de zo genaamde “religie van de vrede”.
    Hongarije is traditioneel katholiek, net als Polen en Slovakije, ook niet direkt de beste leerlingen van de Europese klas, de zoveelste monster alliantie in de geschiedenis van het liberaal “broederschap”…de fameuze” waarden”…

Plaats een reactie

Delen