Dochter van Vlaamse zakenman in Dubai doet dringende oproep aan minister van Buitenlandse Zaken

Laura Daumerie (18) richt zich tot Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.© Kristof Luypaert PALNWS

Justitie

Laura Daumerie: Dochter van Vlaamse zakenman in Dubai slaakt noodkreet aan minister van Buitenlandse Zaken

Kristof Luypaert


Laura is de 18-jarige dochter van Johan Daumerie. Al meer dan een jaar kon ze haar vader niet meer zien. Johan zit al elf maanden opgesloten in een hotelkamer in Dubai. Daar belandde hij nadat een malafide zakenpartner en investeerder hem beschuldigde van ‘misbruik van vertrouwen’. Nadat Laura’s papa eerder een noodkreet lanceerde, doet Laura nu een emotionele oproep aan de Belgische regering maar vooral aan minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmés (MR).  “Ik hoop dat de minister van Buitenlandse zaken ons kan helpen en dat ze iets wil doen. Wij hebben die steun nodig. Ik vraag enkel of ze mij kan helpen mijn vader terug naar huis te krijgen.”

De enige tastbare herinnering die Laura heeft aan haar laatste bezoek aan haar papa in Dubai is Luna, een jonge straatkat die de familie Daumerie adopteerde en die Laura meebracht naar België. Laura doet een emotionele oproep aan de Belgische politiek om de zaak van haar vader ter harte te nemen. 

PAL NWS sprak met haar in Ternat, waar ze momenteel verblijft met haar moeder. Haar droom te studeren aan een prestigieuze Amerikaanse Universiteit moest ze om financiële redenen opbergen. Dit is het verhaal van een 18-jarig Vlaams meisje dat van de ene dag op de andere in een nachtmerrie belandde die ook vandaag nog steeds voortduurt.

Het uitgebreide interview met Laura kan u hiernaast lezen als abonnee.

https://redactie.palnws.be/2021/06/dochter-van-vlaams-zakenman-die-vastzit-in-dubai-ik-vraag-enkel-of-minister-wilmes-kan-helpen-mijn-vader-terug-thuis-te-krijgen/
Klik hierboven en lees als abonnee het volledige interview met Laura Daumerie.
https://redactie.palnws.be/abonnementen/
Klik hier om een abonnement te nemen op ’t Pallieterke en PAL NWS.

“Mijn vaders investeerder was er vandoor met het geld, ze waren alles kwijt”

Laura was in september vorig jaar met vriendinnen op reis, toen ze een verontrustend bericht kreeg van haar papa. Johan Daumerie schreef aan zijn dochter: ‘We zijn arm, we zijn alles aan het verkopen en we moeten terugkomen naar België’. Laura was in shock en zag haar wereld instorten.

“Ik had begrepen dat er iets ernstig was fout gelopen. Mijn vaders vrouw legde me toen via spraakberichten uit wat er gebeurd was. De investeerder van mijn vaders nieuwe startup was er vandoor met al het geld. Ze waren alles kwijt.”

Johan Daumerie was hard aan het werk om zijn nieuw project over telecom en communicatie, gericht op kleine bedrijven, op te richten. De feedback die hij kreeg was erg positief. Iedereen zag er een schitterend idee in. Het was een project waar echt iets kon van gemaakt worden. Ook de investeerder in Dubai was bijzonder geïnteresseerd en kwam al snel met geld over de brug.

Daumerie haalde een aantal personeelsleden binnen en nam hen mee naar Dubai.

Maar als donderslag bij heldere hemel blijkt dat de investeerder zich bedenkt. De man met wie Daumerie een haast vriendschappelijke band heeft opgebouwd, zo vertelt dochter Laura, haalt de bedrijfsrekeningen leeg en verdwijnt met de noorderzon.

Bovendien diende hij een mondelinge klacht in tegen Daumerie wegens ‘misbruik van vertrouwen’. Het dossier dat flinterdun is blijft maanden aanslepen, maar belandt op een gegeven moment toch in de rechtbank.

Laura Daumerie hoopt dat Minister van Buitenlandse Zaken Wilmès (MR) diplomatieke druk uitoefent zodat haar vader een eerlijk proces krijgt.
© Kristof Luypaert / PALNWS

Bal in het kamp van Sophie Wilmès

In een achterkamertje van die rechtbank wordt Daumerie in een proces zonder enige tegenspraak veroordeeld. Een maand opsluiting en 235.000 euro boete. Tot overmaat van ramp wordt ook zijn paspoort afgenomen.

Teneinde raad legde Johan zijn zaak voor aan enkele Belgische politici. N-VA Kamerfractievoorzitter Peter De Roover schreef al een brief naar de minister van Buitenlandse Zaken. Intussen laat ook Kamerlid Ellen Samyn (VB) weten dat ze de minister van Buitenlandse Zaken over de zaak Daumerie wil interpelleren.

De klok tikt intussen genadeloos verder. Binnen enkele dagen hoopt Daumerie in beroep te gaan tegen zijn vonnis. Hij hoopt door diplomatieke druk vanuit België minstens op een eerlijke behandeling in graad van beroep.

Dubai dat deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten is ook een handelspartner van België. Vooral de Waalse wapenindustrie heeft er een goede klant aan. Desalniettemin weet ook Laura dat énkel een tussenkomst op regeringsniveau de zaak kan deblokkeren. Daarom richt ze zich tot minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en de Belgische regering.

“Ik hoop op actie van de Belgische regering. Dat men diplomatieke druk zal uitoefenen, zodat mijn vader minstens in Dubai een eerlijk proces zou krijgen. Dat is het belangrijkste. Mijn vader is onschuldig en ik hoop dat hij zo snel mogelijk naar huis kan komen. Ik mis hem heel erg. Een jaar is echt erg lang. Ik hoop dat de minister van Buitenlandse zaken ons kan helpen en dat ze iets wil doen. Wij hebben die steun nodig. Ik vraag enkel of ze mij kan helpen mijn vader terug naar huis te krijgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Laura Daumerie: Dochter van Vlaamse zakenman in Dubai slaakt noodkreet aan minister van Buitenlandse Zaken”

Plaats een reactie

Delen