Drie aanhoudingen bij onderzoek naar "helpdeskfraude": vooral ouderen slachtoffer

Illustratieve afbeelding. Shutterstock.

Uncategorized

Drie aanhoudingen bij onderzoek naar “helpdeskfraude”: vooral ouderen slachtoffer

Kristof Luypaert

In een gerechtelijk onderzoek naar zogenaamde ‘helpdeskfraude’ heeft de onderzoeksrechter in Mechelen drie mensen aangehouden. Vorige week waarschuwden politie en parket voor een nieuw fenomeen van fraude dat de laatste tijd fel in opmars is.

Slachtoffers van helpdeskfraude, zijn voornamelijk oudere mensen die een telefoon krijgen van iemand die zich voordoet als een bankbediende. Onder een vals voorwendsel nemen ze contact met het slachtoffer. Er zou bijvoorbeeld een verdachte transactie zijn gebeurd op de rekening.

Slachtoffers moeten vervolgens inloggen op hun computer. Omdat de telefoonverbinding te slecht zou zijn, stuurt de bank zogezegd een ‘medewerker’ ter plaatse. Die medewerker neemt vervolgens de computer van het slachtoffer over. Hij vraagt de bankkaart van het slachtoffer en knipt die in tweeën.

Daarbij wordt niet de cruciale chip doorgeknipt of verwisselt hij de bankkaart. De oplichter neemt alle stukken mee en haalt meteen geld af of doet een overschrijving.

Koppel uit Brecht verloor 100.000 euro

In een samenwerking tussen PZ Heist en team Goudi van PZ Antwerpen arresteerde de politie begin deze maand een 18-jarige Nederlander. Het slachtoffer, een vrouw uit Heist, had een oplichter over de vloer gekregen. Met de bankkaart van de vrouw is geprobeerd om voor 40.000 euro aan horloges te kopen. Steeds bij juweliers in het Antwerpse.

De jongste weken ontvingen politie en parket nog meer meldingen van slachtoffers. Zo verloor een koppel uit Brecht meer dan 100.000 euro in één keer. Er zijn ook feiten gemeld in Turnhout, Dessel en in de provincie Limburg.

Maandagavond kon de politie van Gent twee verdachte mannen arresteren. Op één van hun gsm’s troffen de speurders een lijst met potentiële slachtoffers aan. Via de gsm kon de link gemaakt worden naar de feiten van Politiezone Heist en Politiezone Antwerpen en naar de feiten in Dessel en Turnhout.

De onderzoeksrechter heeft een 21-jarige Belg en een 28-jarige Nederlander aangehouden voor deelname aan een vereniging, informaticabedrog, oplichting en witwassen. Vrijdag zijn ze voor de raadkamer in Mechelen verschenen en die heeft hun aanhouding bevestigd. Het gerechtelijk onderzoek naar andere verdachten en/of andere feiten wordt verdergezet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen