Drie jaar cel waarvan helft met uitstel voor verkrachting 18-jarig meisje

Illustratieve afbeelding. Shutterstock

Uncategorized

Drie jaar cel waarvan helft met uitstel voor verkrachting 18-jarig meisje

Kristof Luypaert

Een 29-jarige man is donderdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan de helft met uitstel omdat hij in 2017 een 18-jarig meisje had verkracht in Halle.

Volgens de man stemde het meisje toe om seksuele betrekkingen te hebben. Maar de rechtbank oordeelde dat het meisje niet meer bij haar volle bewustzijn was, zodat ze geen toestemming kon geven.

De feiten vonden plaats in de nacht van 17 op 18 november 2017 toen het slachtoffer met enkele vrienden haar 18de verjaardag vierde. De verdachte, G.K., was daar ook aanwezig en bood haar een drankje aan.

Toen het meisje de volgende ochtend wakker werd in het ziekenhuis, kon ze zich niets meer van de avond herinneren en hoorde ze van vriendinnen dat ze met G.K. seksuele betrekkingen had gehad in diens wagen.

“Ze is hem zelf beginnen kussen en heeft aangegeven dat ze seks wilde met hem”

Enkele dagen later diende ze klacht in bij de politie, waarna ze een lichamelijk en een toxicologisch onderzoek onderging. Er zijn geen sporen van geweld vastgesteld, maar in haar bloed en urine zaten wel kleine hoeveelheden GHB.

Volgens verschillende getuigen was het meisje ook al onwel voor ze met G.K. de feestzaal verliet. De advocaat van het meisje is er dan ook van overtuigd dat G.K. het meisje opzettelijk heeft verdoofd om haar te kunnen misbruiken. 

De advocaat van G.K. pleitte met nadruk voor de vrijspraak: “Mijn cliënt heeft dat meisje niet verdoofd, verkracht of aangerand. Zij is hém hem zélf beginnen kussen en heeft zélf aangegeven dat ze seks wilde met hem. Mijn cliënt had geen enkele reden om te vermoeden dat ze toen niet helder was.”

De rechtbank zag dat anders en oordeelde dat de man het meisje wel degelijk verkracht had. Zijn verklaring strookte op verschillende belangrijke punten niet met de verklaringen van de getuigen, en hij weigerde hij een test met de leugendetector af te leggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Drie jaar cel waarvan helft met uitstel voor verkrachting 18-jarig meisje”

Plaats een reactie

Delen