Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Duitse autoriteiten zien zorgwekkende stijging van extreemlinks geweld

Niels Geerinck

Volgens de Duitse autoriteiten is er een sterke stijging merkbaar van geweld afkomstig van extreemlinkse groepen of individuen. Volgens een rapport dat dinsdag verscheen zijn er zo’n 1.237 geregistreerde incidenten van extreemlinks geweld. Dat is een stijging van zo’n 34.3 procent in vergelijking met 2019. Dat staat te lezen in een rapport van de Duitse inlichtingendienst.

Volgens het rapport zijn er zo’n 5 pogingen tot moord en meer dan 420 voorvallen waar het geweld ook lichamelijke letsels als gevolg hadden. Bij die laatste is een stijging merkbaar van 19 procent. Eveneens is er een zeer sterke stijging merkbaar van het aantal brandstichtingen. “De aanzienlijke toename van extreemlinkse gewelddagen, zet een ontwikkeling voort die al bijna 20 jaar gaande is. Steeds met tussentijdse fluctuaties.”, aldus het rapport.

“Een duidelijke radicalisering”

Volgens het rapport gaat het om “individuele mensen en gewelddadige groepen die meer en meer aan geweldplegingen doen”. De intensiteit waarmee de daden worden gepleegd is ook enorm toegenomen, zo schrijven ze. Zo spreekt het rapport van een “duidelijke radicalisatie“.

De regio’s waar het extreemlinks geweld het meest voorkomt zijn Leipzig, Berlijn en Hamburg. Daarnaast wordt er volgens de autoriteiten ook extra aandachtig gekeken naar de radicaliseringsprocessen in Beieren, Saksen-Anhalt, Thüringen en de regio van Noordrijn-Westfalen.

Klimaatbescherming benutten

De totale omvang van de extreemlinkse gewelddaden bedraagt nu 9.600 gevallen. Daarbij worden ongeveer 34.300 mensen gevolgd inzake extreemlinkse radicaliteit. Daarnaast wordt in het rapport ook gewag gemaakt van de extreemlinkse agenda van bepaalde klimaatactivisten. Zo wees de Duitse inlichtingendienst ofwel de “Bundesverfassungsschutz” er ook op dat de linkse extremisten met hun “vermeende inzet voor klimaatbescherming” probeerden het “democratische discours te verschuiven, het aan te vullen met hun eigen ideologische standpunten en het vervolgens het sociaal protest te radicaliseren. Om zo de staat en zijn instellingen te delegitimeren.”

Daden tegen politieke opponenten

De directeur van de inlichtingendienst, Thomas Haldenwang, waarschuwde in het rapport voor het “verheerlijken van extreemlinks geweld“. Hij vernoemde daarbij de brandstichting tijdens de Guthmannshausen conferentie. Volgens de directeur zijn de politici van AfD (Alternative für Deutschland) meer dan ooit het mikpunt van aanvallen/aanslagen.

Islamradicalisme in Duitsland stijgt

Het rapport vestigde ook extra aandacht op het stijgend aantal radicale Islamisten. Het gaat om zo’n 28.700 mensen, volgens de cijfers van 2020. Een stijging van bijna 3 procent tegenover 2019. De steeds aangroeiende steun voor het Salafisme baart de Duitse autoriteiten zorgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Duitse autoriteiten zien zorgwekkende stijging van extreemlinks geweld”

  1. Misschien even doorsturen naar Van Ranst want voor hem zijn alleen rechtse Vlamingen geweldadig, alles wat links is zijn liefde volle figuren die geen vlieg zouden kwaad doen.

Plaats een reactie

Delen