Christine Lagarde. Foto Shutterstock

Christine Lagarde. Foto Shutterstock

Uncategorized

ECB houdt rentetarieven op historisch laag niveau

Wijnand Meeus

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente zoals verwacht gelijk op het historisch lage niveau. Daarnaast verandert de centrale bank niets aan het opkoopprogramma voor obligaties. Zo willen ze de economie tijdens de coronacrisis blijven steunen.

Nog voor de uitbraak van het coronavirus zette de ECB de herfinancieringsrente op 0 procent. Hierdoor kunnen banken gratis geld lenen bij de ECB. De steunprogramma’s zullen dus nog een tijd hetzelfde blijven. De ECB herhaalt in een verklaring dat het speciale noodaankoopprogramma van obligaties nog zeker tot eind maart volgend jaar doorgezet wordt, en in ieder geval tot de coronacrisis voorbij is. Het tempo van de aankopen is wel wat opgeschroefd ten opzichte van de eerste maanden van dit jaar. Dit had de ECB eerder ook al aangegeven.

ECB-president Christine Lagarde gaf eerder ook al aan dat de stijgende inflatie in de eurozone waarschijnlijk van tijdelijke aard is en later weer af zal nemen. Een inflatie van rond de 2 procent is belangrijk voor een goede prijsstabiliteit en is eigenlijk een vereiste voor de de ECB, voordat de bank zal besluiten om de rentes weer wat te verhogen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen