De 'racistische attractie' Monsieur Cannibale. Foto Shutterstock

De 'racistische attractie' Monsieur Cannibale. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Efteling verwijdert ‘racistische’ attractie Monsieur Cannibale

Wijnand Meeus

De attractie ‘Monsieur Cannibale’ in de Efteling moet wijken voor een nieuwe attractie ‘Sindbad de Zeeman’. De attractie blijft hetzelfde, alleen het thema verandert. Van draaiende kookpotten gaat het naar schepen in een zeestorm. De attractie staat al jaren in het oog van de storm omdat het racistisch zou zijn. In het midden van de draaiende kookpotten prijkt namelijk een zwarte kannibaal. Deze zou stereotiep en kwetsend zijn.

Twee jaar geleden kwam de attractie zoals eens om de zoveel jaar nog maar eens in het nieuws. De zwarte kannibaal met dikke lippen, oorringen, grote voortanden en een lepel door z’n neus werd gezien als ‘racistische stereotypering’. De Efteling besloot daarom toen al om  het kroeshaar, de spleetogen en de neusringen te verwijderen. Eventuele aanpassingen aan Monsieur Cannibale zou de Efteling pas bekijken bij een groot onderhoud, was de reactie steeds. “En dat is nu”, aldus directeur Fons Jurgens.

Ook de naburige attractie ‘Carnaval Festival’ moest enkel jaren geleden een verandering ondergaan omdat ze te ‘racistisch en stereotiep’ was opgesteld. In die attractie rijd je met een karretje doorheen alle continenten van de wereld. Maar volgens actiegroep Stop Oppressive Stereotypes was het een schande dat de Aziaten met spleetogen werden afgebeeld en er vijf Afrikaanse bosjesmannen werden getoond.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

8 gedachten over “Efteling verwijdert ‘racistische’ attractie Monsieur Cannibale”

  1. Hoezo “racistisch” ? Ik wist niet dat cannibalen een aparte etnie zouden zijn. De politiek-correcte ontaarding rekt de notie “racisme”(sic) wil uit tot in het inconsequent absurde.

Plaats een reactie

Delen