Sjeik Saud bin Saqr Al Qasimi

Johan Daumerie en dochter Laura. Johan wordt al elf maande vastgehouden in Dubai.

Cultuuroorlog

Elite Verenigde Arabische Emiraten gebruikt rechtbanken als persoonlijke bron van inkomsten: “Opgesloten in Dubai”

Kristof Luypaert


Nadat de Vlaming Johan Daumerie op 22 juni een noodkreet de wereld instuurde omdat hij al elf maanden opgesloten zit in een hotelkamer in Dubai blijkt dat zijn zaak helaas maar het topje van de ijsberg is. Een team van onderzoeksjournalisten en gecertificeerde fraude-onderzoekers die samenwerken met de organisatie “Detained in Dubai” spreken van corruptie op grote schaal. Lokale machthebbers en potentaten krijgen er al jaren vrij spel om buitenlanders via ‘bestelde’ vonnissen te misbruiken. Landen die hun onderdanen niet beschermen vormen dus een makkelijke prooi.
Het geval van de Vlaming Johan Daumerie is zeker niet alleenstaand.

“Het bestaan van corruptie, fraude en witwassen in de VAE is lang genoeg onder het tapijt geveegd”, zegt Radha Stirling, CEO van Detained in Dubai en Due Process International, die de kwestie al jaren onderzoekt.

“We werken samen met grote namen op het gebied van financiële fraude en corruptie om deze problemen aan het licht te brengen. De impact van corruptie, juridisch misbruik, financiële misdaad en witwassen van geld op mensenlevens is ernstig en wordt vaak onderschat. Het gaat niet alleen om het verlies van geld en activa. De neveneffecten van corruptie zijn zo mogelijk nog erger. Het gaat om mensenrechtenschendingen, onrechtmatige opsluiting, het tot zondebok maken van buitenlanders, intimidatie, bedreigingen, gedwongen bekentenissen, beledigende Interpol-aankondigingen en zelfs marteling.”

Sjeik Saud bin Saqr Al Qasimi

Kort nadat hij aan de macht kwam door omzeilen van het gebruikelijke opvolgingsproces, voerde de heerser van Ras Al Khaimah, sjeik Saud bin Saqr Al Qasimi, een grote zuivering uit onder de ambtenaren waarvan hij vermoedde dat ze loyaal waren aan zijn politieke rivalen.

Tegenstanders zijn gevangengezet en gemarteld. Anderen verjoeg hij en liet hij over de hele wereld achtervolgen via Interpol en met behulp van gerechtelijke uitspraken van rechters onder zijn controle.

Hij legde beslag op de overheidsbegroting nadat hij alle toezichthoudende ambtenaren zorgvuldig had geëlimineerd. Vervolgens is hij erin geslaagd een winstgevend handeltje op te zetten via meerdere illegale deals en criminele activiteiten. Vermoedelijk ook via schendingen van internationale sancties tegen Iran.

“Sheikh Saud heeft zijn pijlen gericht op een aantal buitenlanders, waaronder zijn voormalige adviseur en CEO van RAK Ceramics, Dr. Khater Massaad. Daarbij liet hij meer dan vijf aanhoudingsbevelen van Interpol tegen hem uitvaardigen. Uitleveringsverzoeken zijn steeds afgewezen wegens een gebrek aan bewijs.”

Foto “Detained in Dubai”: Instagram

Buitenlandse investeerders zijn makkelijk slachtoffer

Zijn voormalige juridische adviseurs, Jihad Quzma en Karam Al Sadeq, liet hij opsluiten, in een poging hen te dwingen verklaringen te ondertekenen die hem zou in staat stellen om Massaad verder aan te vallen.

Zowel Quzma als Sadeq hebben intussen een klacht ingediend wegens marteling bij het Hooggerechtshof van Engeland. Ook Johnson George en Reda Boulah stonden voor soortgelijke problemen. Een Amerikaans staatsburger, Oussama El Omari, spande in de Verenigde Staten een rechtszaak aan tegen Saud en zijn agenten wegens misbruik en laster.

Het gerucht gaat dat het regime ook een beroep zou doen op Israëlische inlichtingendiensten om informatie over Stirling en zijn klanten te verzamelen.

Ras Al Khaimah is in toenemende mate op zoek naar buitenlandse investeringen, maar investeerders zijn door de voormalige CEO van RAKIA gewaarschuwd dat het eenrichtingsverkeer zou kunnen zijn”, voegt Stirling eraan toe. Hij stelde een dossier op voor Fitch Ratings, dat de rente dreigt te verhogen voor de Emiraten.

Lokale heersers controleren uitkomst juridische procedures

De heersers van de VAE controleren de uitkomst van juridische procedures. Zij, en degenen met ‘Wasta’ of invloed, gebruiken de rechtbanken om hun persoonlijke doelen te bereiken. Naïeve buitenlandse regeringen durven uit onwetendheid over de problematiek niet tussenkomen in een ‘rechtszaak’ en laten zich zo makkelijk om de tuin leiden.

Stirling legt uit: “Als ze een bedrijf willen overnemen, landen of een rivaal in de gevangenis willen gooien, hoeven ze alleen maar het woord te zeggen. Het niveau van corruptie is enorm, wat de Emiraten tot een extreem risicovolle, vluchtige en onveilige plek maakt voor investeerders. Het levenswerk van ondernemers kan worden ontnomen via een proces met een vooraf bepaalde uitkomst. We stellen vast dat de Emiraten voor miljarden dollars aan land, cash en activa in eigendom van buitenlanders hebben gestolen onder het mom van een ‘juridisch proces’ . Dit is waar we zo hard aan werken om dit aan het licht te brengen.”

Stirlings doel is een einde te maken aan dit soort praktijken die misbruik maken van de naïviteit van goedmenende ondernemers uit landen waarmee men handel drijft.

“Als onderdeel van ons onderzoek doen we aanbevelingen aan buitenlandse regeringen over handels- en handelsbeleid, reiswaarschuwingen en diplomatieke regelingen die moeten worden getroffen. Met de steun van prominente politici, onderzoekers en experts uit de industrie, zal de VAE van alle kanten onder druk worden gezet. Prominente buitenlandse promotors, miljardairs en zakenlieden zullen niet langer met een goed geweten het ‘investerings- en handelscentrum’ van het Midden-Oosten als veilig kunnen promoten. Dit zou hen medeplichtig maken aan de daaruit voortvloeiende mensenrechtenschendingen tegen buitenlanders.”

Een krantenartikel van 21 juni 2021 uit het ‘Coburger Tageblatt’ illustreert hoe een Duitse staatsburger getuigt dat hij mishandeld is in een gevangenis in Dubai.

Minister van Buitenlandse Zaken Wilmès wil niet tussenkomen in ‘juridische kwestie’

Intussen is in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers het dossier van Johan Daumerie aan bod gekomen in de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken. Daar ondervroegen zowel N-VA Kamerfractieleider Peter De Roover en VB-Kamerlid Ellen Samyn minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) over de kwestie.

De beide Kamerleden drongen er op aan dat Buitenlandse Zaken via diplomatieke contacten zou de garantie eisen op een eerlijk proces. Maar daar dacht minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès anders over.

Het antwoord van minister van Buitenlandse Zaken was bijzonder ontgoochelend voor Johan Daumerie. De minister reageerde op de hoogte te zijn van het dossier maar achtte het “niet noodzakelijk in het belang van betrokkene” om tussen te komen in een juridische procedure.

“In Dubai zitten naar schatting een honderdtal Europeanen in dezelfde situatie“, zegt Johan. Zelf heeft hij weet van een vijftal andere Belgen die net als Johan al lange tijd ‘vastgehouden’ worden.

Ook de investeerder waar Johan mee in contact kwam beschikt over veel macht en invloed.

Internationaal advocatenkantoor spreekt van ‘schijnproces’

Johans situatie trok intussen niet alleen de aandacht van Peter De Roover en Ellen Samyn. Ook een internationaal advocatenbureau dat ervaring heeft met de materie nam spontaan contact met hem op. “We hebben nota genomen van uw zaak en stellen vast dat er wel degelijk van een ‘schijnproces’ kan gesproken worden”, klinkt het in de brief.

Het advocatenkantoor suggereert dan ook om een beroep te doen op een internationaal verdraag tussen de Benelux-landen en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat verdrag moet investeerders beschermen tegen allerhande onrecht.

Momenteel wordt overwogen om een klacht in te dienen tegen de VAE bij ISCID. Dat is het ‘international Centre for Settlement of Investment Disputes.

“We zijn er van overtuigd dat er een kans bestaat dat een arbitragepanel onder dergelijke procedure u een aanzienlijke som uitreikt voor uw initiële investering en bijhorende schadevergoeding”, klinkt het tot slot.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

6 gedachten over “Elite Verenigde Arabische Emiraten gebruikt rechtbanken als persoonlijke bron van inkomsten: “Opgesloten in Dubai””

  1. “Naïeve buitenlandse regeringen …” geloof je dat zelf Kristof? Of zou het kunnen dat de algemene (handel, wapen, export, …) gewoon belangrijker is dat een domme onderdaan? (verdraag = typo )

  2. 1) de Belgische Staat is verplicht haar onderdanen te beschermen, dus: een SAS-team erop af sturen en de Belgen in Dubai manus militari bevrijden! 2) Islamitische landen als Dubai en Abu Dhabi onmiddellijk een negatief reisadvies geven! Geen toerist er meer heen! Zou eigenlijk door de volkomen nutteloze EU geregeld moeten worden.

  3. SAS is dat ineens Belgisch? Droom maar verder. Handelsbelangen wegen zwaarder en juridisch zijn ze ingedekt. Zo is nu eenmaal de wet ginder.
    Moraal : wegblijven uit die zandbak.

Plaats een reactie

Delen