Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Europese Commissie opent onderzoek naar machtsmisbruik Facebook

Wijnand Meeus

De Europese Commissie heeft een formeel onderzoek geopend naar Facebook. Het bedrijf zou mogelijk misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie om zijn eigen ‘Marketplace’ te promoten. Hiermee overtreden ze verschillende Europese mededingingsregels, die er voor zorgen dat de concurrenten op de advertentiemarkt niet worden benadeeld. Bovendien zou het bedrijf ook data van adverteerders op het platform gebruiken om met diezelfde adverteerders te kunnen concurreren.

Op ‘Marketplace’ kunnen gebruikers van Facebook advertenties plaatsen wanneer ze spullen willen kopen of verkopen. Sinds enkele jaren kiezen de meeste gebruikers voor het platform van Facebook en niet meer voor de vroegere succesvolle sites zoals eBay en Marktplaats. De Europese Commissie is vooral bezorgd om de hoeveelheid aan gegevens dat het bedrijf hierdoor binnenkrijgt en daardoor een enorm concurrentievoordeel oploopt.

De commissie verzocht Facebook eerder al om een beeld te vormen van de situatie, maar opent nu een formeel onderzoek omwille van de hoge bezorgdheid. “We zullen in detail bekijken of er sprake is va een ongepast concurrentievoordeel”, klinkt het bij verantwoordelijk eurocommissaris Margrethe Vestage. Indien er inderdaad een concurrentievoordeel plaatsvindt zal het bedrijf worden bestraft met een boete. Met het onderzoek naar Facebook heeft de Europese Commissie nu officieel naar alle Amerikaanse technologiebedrijven een onderzoek geopend. Tegen Microsoft, Amazon, Google en Apple gebeurde dit zo al voordien.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen