Het Duits Grondwettelijk Hof (Shutterstock)

Het Duits Grondwettelijk Hof (Shutterstock)

Uncategorized

Europese Commissie start inbreukprocedure tegen Duitsland: “EU-recht heeft voorrang op nationaal recht”

Pieter Van Berkel

De Europese Commissie opent een inbreukprocedure tegen Duitsland, nadat het Duitse Grondwettelijke Hof inging tegen een beslissing van het Europees Hof van Justitie.

“Het EU-recht heeft voorrang op het nationale recht. Alle arresten van het Europees Hof van Justitie zijn bindend voor de autoriteiten van de lidstaten, met inbegrip van de nationale rechtbanken”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

Het Duitse Grondwettelijke Hof heeft dat principe volgens de Commissie in 2020 geschonden. In mei van dat jaar oordeelde een Duitse rechter dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar boekje te buiten was gegaan met de aankoop van obligaties. Het Europees Hof van Justitie had daarentegen net wel groen licht gegeven voor die regeling.

De Commissie zal Duitsland een schriftelijke aanmaning sturen waarin zij Berlijn in kennis stelt van haar onderzoek en de regering twee maanden de tijd geeft om op haar bezwaren te reageren. Het is de eerste fase in een proces dat kan eindigen in sanctionering door het Europees Hof van Justitie.

Volgens de woordvoerder van de Commissie respecteert deze de onafhankelijkheid van de nationale rechtbanken van het blok volledig, maar de Duitse uitspraak zou “een ernstig precedent scheppen”, zowel voor Duitsland als voor andere lidstaten.

“Dit zou de integriteit van het recht van de Unie in gevaar kunnen brengen en de weg kunnen openen naar een Europa à la carte”, aldus de woordvoerder. “Uiteindelijk zou een wijziging van de rechtspraak in Duitsland of een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in dit verband een belangrijke verduidelijkende functie kunnen hebben.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Europese Commissie start inbreukprocedure tegen Duitsland: “EU-recht heeft voorrang op nationaal recht””

  1. Na de Brexit de Nexit (Nederland) mochten de ‘ Hollanders’ nog op tijd bij zinnen komen, dan hopelijk de nu de Deuxit, het vertrek van Duitsland uit de EU. Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Hongarije, Polen, zijn gekke Henkie niet! Weg met de EU!

Plaats een reactie

Delen