John Stossels video 'Are we doomed?'. Foto YouTube

John Stossels video 'Are we doomed?'. Foto YouTube

Cultuuroorlog

‘Factcheckers’ Facebook censureren populaire klimaatvideo wegens “gebrek aan alarmerende toon”

Simon Segers

Een video van de Amerikaanse journalist John Stossel wordt op Facebook gecensureerd omwille van “het bevatten van onjuiste informatie na een controle door onafhankelijke factcheckers”. Uit een gesprek tussen Stossel en een van de factcheckers bleek dat er geen onjuistheden in de video zaten. “Het gebrek aan alarmerende toon” vormde het probleem voor de experts.

John Stossel is een populaire, libertaire journalist met een actief YouTube-kanaal. Zijn video’s verschijnen ook op Facebook, waar ze de meerderheid van hun bereik halen. In ‘Are we doomed?’ (‘Zijn we gedoemd?’, red.), een video met 24 miljoen weergaven op Facebook, bespreekt Stossel de hedendaagse klimaatbeweging. Hierin bevestigt hij dat de temperaturen en zeespiegel stijgen, maar hij ontkent dat het aantal orkanen, droogtes en overstromingen toeneemt. Beweringen waar ook de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) het mee eens is.

“Gedeeltelijk onjuiste informatie”

Toch besloot Facebook na een controle door verschillende factcheckers om de video niet langer aan te bevelen op de tijdlijn van gebruikers. Wie manueel zoekt krijgt de melding dat hij ‘gedeeltelijk onjuiste informatie’ zal voorgeschoteld krijgen. Stossel besloot om de experts in kwestie uit te nodigen voor een gesprek. Slechts een van de acht, Professor Patrick Brown, ging op de uitnodiging in. De onderzoeker gaf toe dat het niet zozeer om de inhoud, maar om de toon van de video ging. “Het probleem is een gebrek aan contextuele informatie, in plaats van foute beweringen”, aldus Brown. Stossel verduidelijkte dat hij niet ontkende dat klimaatverandering problematisch is. “Ik denk dat het aan de toon van de video ligt”, besloot Brown.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “‘Factcheckers’ Facebook censureren populaire klimaatvideo wegens “gebrek aan alarmerende toon””

  1. Segers kan er anders ook wat van : ….“Het gebrek aan alarmerende toon” vormde het probleem voor de experts.” …terwijl even later …”ik DENK dat het aan de toon van de video ligt”…Kortom , een mening wordt hier als feit gebracht.

Plaats een reactie

Delen