BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 11 : Michael Freilich pictured during the plenary session at Federal Parliament. June 11, 2020 in Brussels, Belgium, 11/06/2020 ( Photo by Christophe Licoppe / Photonews

Uncategorized

Freilich (N-VA): “Het mag niet Petra De Sputter worden”

Wannes Neukermans

N-VA Kamerlid Michael Freilich legde in de Kamer het vuur aan de schenen van federaal minister Petra De Sutter (Groen). Hij waarschuwde voor een verdere vertraging van de 5G-uitrol in België. Dat doet hij omdat de regering wil doorzetten met een nieuwe wetgeving rond spectrumveiligheid en spectrumreservatie.

Freilich wilde via een amendement de mogelijke rechtszekerheid wegwerken. Met behulp van een Europese richtlijn, die hij wilde omzetten in Belgische wetgeving, om mogelijke onzekerheid over concurrentie weg te werken. De regering sloeg het advies echter in de wind. Freilich: “Als het op 5G uitrol aankomt zijn wij het allerlaatste land van de Europese Unie. Als een rechtbank later het geheel nietig verklaart, zeg dan niet dat jullie niet gewaarschuwd werden.”

Vierde mobiele operator

Er loopt momenteel een discussie over de mogelijke plannen om een vierde mobiele operator toe te laten in ons land. Volgens Freilich zijn nieuwe operatoren welkom maar moet de regering wel de basisregels van de Europese Unie over marktverstoring, staatssteun en eerlijke concurrentie respecteren.

De regulator van de Telecom in ons land, het BIPT, deed in april nog een marktonderzoek. “In tegenstelling tot de vaste markt, die slechts twee netwerkoperatoren kent, wordt de Belgische mobiele markt dan ook niet gekenmerkt door grote concurrentieproblemen die een tussenkomst ex ante vereisen of gemakkelijk mogelijk maken.”

Een vierde operator zou de prijzen van mobiele operatoren kunnen verlagen met 13 procent. Dat zou echter wel ten koste gaan van een verhoogde straling. Ook de grote energiebesparing die 5G met zich meebrengt, tot min 30 procent, zou ook teniet gedaan worden.

Europese boete

“Verhoogde straling en meer elektriciteit zouden de voordelen van een bescheiden prijsverlaging wel eens teniet kunnen doen maar op zich is het niet hiervoor dat ik waarschuw. Waar wel een probleem is als we een nieuwe speler gunstvoorwaarden beloven zonder aantoonbaar concurrentieprobleem. Dat kan ons wel eens duur komen te staan bij Europa en een fikse boete opleveren”, aldus Michael Freilich.

“Een gewaarschuwd man is er twee waard. Als 5G opnieuw naar de prullenmand gaat, zeg niet dat we jullie niet hebben gewaarschuwd. Petra De Sutter mag niet Petra De Sputter worden, we mogen niet sputteren met 5G, het is onze toekomst.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Freilich (N-VA): “Het mag niet Petra De Sputter worden””

Plaats een reactie

Delen