Uncategorized

Geen pelsdierkwekerijen meer in Vlaanderen

Wannes Neukermans

In Vlaanderen hebben alle pelsdierkwekerijen een aanvraag tot stopzetting ingediend. Die bedrijven moesten ten laatste tegen 2023 alle activiteiten stopzetten, maar het ziet er naar uit dat er al sneller een definitief einde komt aan de pelsdierkweek in ons land. Ook het gebruik van dwangvoeding zal eindigen. De enige Vlaamse foie grasproducent stopt namelijk ook met haar activiteiten.

Ik ben blij dat de bedrijven niet per se willen doorgaan tot het bittere einde en de beslissing die we in Vlaanderen genomen hebben nu aanvaarden”, aldus minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. “Voor ons is het achterhaald om dieren louter voor hun pels te doden of om dwangvoeding te gebruiken.”

Niet zo lang geleden werden er elk jaar nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood in Vlaamse pelsdierkwekerijen. Weyts werkte een uitdoofscenario uit voor alle pelsdierkwekerijen en foie grasproductie waarbij dwangvoeding gebruikt wordt. Uiterlijk eind 2023 moeten alle betrokken bedrijven onherroepelijk alle activiteiten stopzetten. Er wordt een schadevergoeding voorzien voor de bedrijven. Om de bedrijven te stimuleren om zo snel mogelijk te stoppen, wordt de schadevergoeding verminderd naarmate uitbaters proberen om zo lang mogelijk open te blijven: jaarlijks gaat er 10% van de vergoeding af.

Alle 14 nog actieve pelsdierkwekerijen én de ene foie grasproducent in Vlaanderen hebben nu een aanvraag tot stopzetting ingediend. Slechts 1 bedrijf kiest voor een reconversie. De anderen gaan voor een stopzetting van alle activiteiten. Een zogenaamde Landcommissie bepaalt de waarde van elk bedrijf: op basis van die inschatting wordt vervolgens de precieze schadevergoeding vastgelegd. “We willen deze activiteiten niet meer in Vlaanderen, maar we zorgen wel voor een rechtvaardige financiële regeling voor de mensen achter de bedrijven”, zegt Weyts.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Geen pelsdierkwekerijen meer in Vlaanderen”

  1. Onze (Vlaamse) ministers zijn graag het beste jongetje van de klas. Spijtig altijd in de minst belangrijke dingen. Business wordt gewoon naar andere landen verlegd. No problem zeggen de buren …

  2. Ja het na ’t schijnt worden ze nu in massa gekweekt voor Covid-19 productie. Er is blijkbaar veel vraag naar dat product in het westen! Alle gekheid op een stokje: bravo N-VA bravo Ben Weyts jullie durven toch ten minste de nek uitsteken , alle anderen die sinds decennia aan de macht waren hebben helemaal niets gedaan zelfs de oh zo correcte linkse partijen . Alle kiezers met een dierenhart in hun lijf stem niet meer op deze harteloze partijen

Plaats een reactie

Delen