Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Geen toelating voor Tomorrowland: Somers gaat in gesprek met burgemeesters

Wannes Neukermans

Gisteren raakte bekend dat de burgemeesters van Boom en Rumst geen toelating hebben gegeven voor de uitgestelde editie van het festival Tomorrowland. Zowel vanuit de organisatie als vanuit de politiek zijn er talloze verbaasde en verontwaardigde reacties. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) gaf al aan op korte termijn aan tafel te zullen gaan zitten met de twee burgemeesters.

Grote contrasten in de festivalsector: nadat Pukkelpop in slechts enkele uren 70 procent van haar combitickets verkocht, krijgt de organisatie van dat andere megafestival, Tomorrowland, het deksel op de neus. Hun aanvraag voor een uitgestelde editie in de weekends van 27 augustus en 3 september botste op een “njet” van burgemeesters Jeroen Baert (Boom) en Jurgen Callaerts (Rumst), beiden N-VA.

“Een vreemd argument”

Volgens de burgervaders is het grote probleem dat er nog geen ministerieel besluit gepubliceerd is over evenementen tot 75.000 personen. Dat is een vreemd argument, aldus minister Annelies Verlinden. Het huidige besluit geldt slechts tot 30 juni. Ook is er vandaag een nieuw Overlegcomité waar een nieuw besluit zal opgesteld worden.

Ook de epidemiologische context maakt politiek en burgers ongerust, daar Tomorrowland een enorm internationaal publiek aantrekt. Daarnaast ziet de politie het bijkomende werk rond het controleren van de coronacertificaten niet zitten. “Na een jaar onschuldige burgers buitensporig controleren zou coronacertificaten controleren te veel werk zijn. Ik rol met mijn ogen”, is een opvallende commentaar op Twitter.

Ook publieke opinie speelt rol

Baert en Callaerts argumenteren ook dat de publieke opinie een rol speelt. “De burgers van Boom en Rumst laten duidelijk voelen dat 2021 nog te vroeg is voor een nieuwe editie van Tomorrowland”, klinkt het. Eind mei werd dit al duidelijk, toen de bewoners van drie wijken grenzend aan het festival­terrein in een open brief klaagden dat “de inwoners van Boom, Rumst, Reet en Terhagen worden bevorderd tot testmaterie, omdat we in contact komen met de festivalgangers”. Ook het feit dat het provinciaal domein De Schorre zou worden ingepalmd, wat zou leiden tot een gebrek aan publieke ruimte, baarde hen zorgen.

“Als Pukkelpop kan, Tomorrowland ook”

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) liet in een persbericht weten in gesprek te zullen gaan met de burgemeesters. “We moeten onze event- en cultuursector steunen! Mensen hebben nood aan een zomer vol plezier. Samen moeten we dat veilig kunnen organiseren.”

Somers, normaal gezien een enorme voorvechter van de lokale autonomie, zal dus proberen de twee burgemeesters te overtuigen hun besluit te veranderen. “Uiteraard valt het onder de bevoegdheden en lokale autonomie van onze steden en gemeenten om zelf te beslissen of bepaalde evenementen kunnen doorgaan op hun grondgebied, maar vanuit de Vlaamse regering hebben we er net voor geijverd dat festivals deze zomer terug mogelijk zouden zijn. Deze sector heeft het zwaar geleden onder de coronacrisis en we hebben hen ondersteund met financiële middelen om erdoor te komen, maar vanaf 13 augustus moet het terug mogelijk zijn om grotere festivals te organiseren. Als Pukkelpop kan, dan ben ik ervan overtuigd dat we Tomorrowland ook kunnen organiseren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Geen toelating voor Tomorrowland: Somers gaat in gesprek met burgemeesters”

  1. Zich wat populair trachten te maken bij de jeugd Bartje Somers? Eerst op de barricades staan voor meer bevoegdheden op lokaal niveau, en nu zich gaan moeien met een beslissing van dat lokaal bestuur.

  2. Misschien wil hij de festivals voor een stevige prijs naar Mechelen halen, dan kan hij de schuldenberg misschien ietsje kleiner maken. Of de inwoners en de festivalgangers dat leuk gaan vinden is een andere zaak…
    Moest ik burgemeester zijn van Boom of Rumst kreeg Somertje alvast een dikke middelvinger.

  3. Yep, de nagel op de kop. Politici zijn vooral goed in het promoten van wat hen goed uitkomt, maar als dat slecht uitvalt voor hen, zijn ze de eersten om zichzelf tegen te spreken. En dan verschieten dat het verwijt van hypocrisie niet uit de lucht te bannen is.

Plaats een reactie

Delen