Gerechtelijk onderzoek naar PFOS-vervuiling 3M in Zwijndrecht na klacht inwoners

De 3M fabriek in Zwijndrecht waar een enorme PFOS-vervuiling is aangetroffen. © Gregory Van Gansen/ Photo News***

Uncategorized

Gerechtelijk onderzoek naar PFOS-vervuiling 3M in Zwijndrecht na klacht inwoners

Kristof Luypaert

Na een klacht met burgerlijke partijstelling bij een onderzoeksrechter is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Dat meldt VRT NWS.

Eén gezin uit Zwijndrecht heeft maandag een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij een Antwerpse onderzoeksrechter. Daardoor komt er nu ook een gerechtelijk onderzoek naar de PFOS-vervuiling in de omgeving van de site van 3M.

Het onderzoek is gericht naar het illegaal lozen van afvalstoffen en naar mogelijke inbreuken op de milieuzorgplicht. Volgens de inwoners zou 3M onvoldoende maatregelen genomen hebben om schade te voorkomen.

Eerder deze maand was er sprake van verontrustende resultaten rond PFOS-vervuilling in de gemeente. Er volgt nu nog verder onderzoek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

4 gedachten over “Gerechtelijk onderzoek naar PFOS-vervuiling 3M in Zwijndrecht na klacht inwoners”

  1. +20 jaar is dit geweten, ondertussen weet de regering het ‘officieel’ en hoop andere instituten, justitie doet niets …
    Burger dient klacht in en men gaat ‘onderzoek’ verrichten. Alsof zo’n inspecteur nog maar half snapt waar het over gaat.

  2. pfos is zeer erg maar dit wist men 50 jaar geleden,en toch ging men gaan wonen rond die fabriek.De miljoenen belastingen die de burgers van Zwijndrecht hebben gekregen van 3M zouden in de toekomst wel eens kunnen wegblijven en wat dan.Nu rechtszaken aanspannen is verloren tijd en geldverkwisting.Gebruik dat geld liever om nieuwe technieken te ontwikkelen en de vervuiling op te ruimen,tenzij almaci,de groene glasbol,teveel geld heeft om rechtszaken aan te spannen

  3. Hebt u cijfers van die “miljoenen belastingen” ? Het is geweten dat multinationals amper belastingen betalen (Amazon, Apple, Rolling Stones , …) door hun winsten door te sluizen naar belastingsvriendelijke regionen en hun verliezen hier afschrijven. Oh ja, er is al een ‘nieuw’ product op de markt ….even schadelijk en amper getest. bedrijven zijn nl zelf verantwoordelijk voor hun dossier (zie REACH )

Plaats een reactie

Delen