recreatiedomein de Blaarmeersen. Foto Shutterstock

recreatiedomein de Blaarmeersen. Foto Shutterstock

Uncategorized

Gigantische vechtpartij tussen “Brusselse jongeren” op Gentse Blaarmeersen: één iemand afgevoerd met messteek in de zij

Niels Geerinck

Na heel wat overlast en vechtpartijen vorige zomer, vond er vanmiddag alweer een vechtpartij plaats in de Gentse Blaarmeersen. Daarbij werden er twee mensen naar het ziekenhuis overgebracht. Het recreatiepark kampt met geruime tijd met overlast die veroorzaakt wordt door Brusselse “jongeren”. De politie ontruimde het hele terrein. De Gentse Vlaams Belang en N-VA-fracties vragen om eindelijk een daadkrachtige aanpak te voorzien.

De combinatie van het zomerse weer en de eerste officiële dag dat er mocht worden gezwommen, bracht heel wat mensen op de been. In de late namiddag keerde de sfeer zich echter. Eerst werden redders en andere aanwezigen lastiggevallen. Vervolgens brak er een grote vechtpartij uit tussen de Brusselse hangjongeren onderling, in de bekende ‘strandzone’ van het domein. Twee jongeren raakten hierbij gewond. Zo werd er iemand afgevoerd met een hersenschudding en kreeg een andere een messteek in de zij.

Franstalige jongeren

Volgens sportschepen Sofie Bracke (Open Vld) waren het vooral Franstalige jongeren uit Brussel en Vilvoorde die slaags raakten met elkaar. Volgens de schepen komt het gewelddadig treffen tussen de heethoofden niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik was er vanmiddag zelf een paar uren aanwezig. De sfeer zat niet goed, dat merkte je al snel.”, zo zegt ze.

“Jongeren die lak hebben aan elke regel”

De Stad Gent voerde na een reeks van vechtpartijen vorige zomer, een stel nieuwe regels in. Deze blijken echter geen indruk op de jongeren te maken noch helpen ze vechtpartijen of overlast te voorkomen. Zo mogen Oost-Vlamingen altijd gratis binnen mits vertoon van identiteitskaart. Mensen die niet afkomstig zijn uit Oost-Vlaanderen moeten verplicht reserveren en symbolisch één euro als toegang betalen. Daarbij worden door Stad Gent ook slechts 35 procent niet-Oost-Vlamingen toegelaten op de ‘strandzone’.

Volgens Bracke vonden de jongeren allerlei ‘inventieve’ manieren om zich toch toegang tot het park of de strandzone te verschaffen. Velen hadden ook niet gereserveerd en zijn alsnog het park kunnen betreden. “Groepen Franstalige jongeren die blijkbaar niet hadden gereserveerd, hebben op verschillende plaatsen de hekkens open gebroken, om toch op het terrein te geraken. Ook langs het water zijn mensen op het strand geraakt. Dan begon het met kleine pesterijen: langs de verkeerde kant op de glijbanen klimmen, de redders uitdagen, vervelend doen op de ligweide, en elke opmerking die ze krijgen, negeren. Het zijn duidelijk jongeren die lak hebben aan elke regel”, aldus Bracke.

Het beleid blijft falen

Het beleid dat het stadsbestuur van Gent vorige zomer uittekende om de Blaarmeersen veilig te houden, het zogenaamde “veiligheidsplan”, blijkt nu al meteen te falen. “We willen van de Blaarmeersen een gezellige plek voor gezinnen maken, maar we zijn daar alvast vandaag niet in geslaagd. Maar we laten de situatie niet los”, zo laat Bracke zich ontvallen. Het stadbestuur zit morgen samen met de politie om te overleggen welke nieuwe maatregelen er kunnen worden getroffen.

“De Blaarmeersen is een recreatiedomein, mensen komen hier om te zonnen en te genieten. Vechtpartijen zoals deze, dat pikken we niet langer”, zo reageert de Gentse burgemeester Mathias De Clercq op de zoveelste vechtpartij op het domein.

Een opmerkzame Twitteraar reageert gevat op de boodschap van de burgemeester. “Morgen gaan we overleggen met de politie, om te zien welke extra maatregelen er kunnen komen” aldus @MathiasDeClercq Hoezo morgen? Dit wisten ze vorige zomer al. Ze hebben een heel jaar de tijd gehad om te ‘overleggen’. Nu is het tijd voor actie!”, zo staat er te lezen.

“Als je problemen niet durft benoemen, krijg je dit”

Ook voor de Gentse oppositiepartijen lijkt de maat vol. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) reageert via Twitter op de vechtpartij. In haar reactie kaart ze aan dat N-VA al vaker voorstellen omtrent politiepermanentie indiende en daarbij ook opriep om minder niet-Oost-Vlamingen op het domein toe te laten.

Als je natuurlijk als burgemeester altijd wil doen alsof alles peis en vree is en de problemen niet durft benoemen, dan krijg je dit”, zo voegt ze eraan toe. Daarnaast verwijst ze naar het actieplan dat de Gentse N-VA-fractie vorig jaar al voorstelde. Daarin pleit de partij om 80 procent van de plaatsen voor te behouden aan Gentenaars en Oost-Vlamingen, het Gentse stadsbestuur houdt dit momenteel echter op 65 procent. Tevens willen ze systematische patrouilles met bodycams, om eventuele discussie over de politieaanpak te vermijden.

De Gentse Vlaams Belang fractieleider Johan Deckmyn liet aan onze redactie weten dat zijn partij nog woensdagavond een vraag bij hoogdringendheid in de commissie Algemene Zaken heeft ingediend. “Vlaams Belang heeft vorig jaar ook diverse keren de verschillende vechtpartijen aangekaart, vechtpartijen altijd met Brusselse hangjongeren. Nu gaat het echt te ver. De beloofde maatregelen worden niet nagekomen en werpen geen vruchten af. Onze vraag blijft overeind: op welke manier wil dit stadsbestuur nu eindelijk komaf maken met de problemen die veroorzaakt worden door de Brusselse hangjongeren?”, zo schrijft Deckmyn (VB). Ook in het Vlaams Parlement zal hij de terugkerende problematiek met Brusselse hangjongeren in de Gentse recreatiedomeinen aankaarten. Hij zal daarvoor een vraag indienen bij Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Volgens hem heeft de Gentse burgemeester tot nu toe zeer weinig actie ondernomen om zijn stad te vrijwaren van dergelijke taferelen. Zo stelde Deckmyn dat Mathias De Clerq (Open Vld) vorig jaar al zei in overleg te zullen treden met de verschillende Brusselse burgemeesters, om samen tot een concrete aanpak te komen. “Hiervan kwam ook nog helemaal niets in huis, er worden gewoon helemaal géén concrete maatregelen genomen.”, aldus Deckmyn. Vlaams Belang is al langer vragende partij voor meer consequente controles en een actievere aanpak van de overlast veroorzaakt door Brusselse hangjongeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

12 gedachten over “Gigantische vechtpartij tussen “Brusselse jongeren” op Gentse Blaarmeersen: één iemand afgevoerd met messteek in de zij”

  1. “Brusselse jongeren”? “Franstalige jongeren uit Brussel en Vilvoorde”? Noem aub een kat een kat, Palnws. Het gaat hier duidelijk niet om Franstalige fils-à-papas uit Ukkel.

  2. Ha, het seizoen is begonnen! Nu nog even wachten op het hoofdseizoen. Maar, waarom heeft de schepen die merkte dat het verkeerd zat de politie niet verwittigd?

  3. Vroeger had Brasschaat ook een openlucht zwembad.Daar werd de sfeer door “jongeren” uit Antwerpen ook aardig vergald.Vechtpartijen,meisjes lastigvallen,redders aframmelen en in het water gooien…kortom dezelfde modus operandi.Op een zeker moment werd er beslist de hondenbrigade te laten patrouilleren dus een optimale sfeer als je daar als local met je kinderen een fijn namiddagje wilde doorbrengen!Aan de inkom moest iederéén zijn paspoort laten zien met als gevolg dat diezelfde “jongeren” de omheining sloopten en zo binnen kwamen.Resultaat was dat de inwoners van Brasschaat en de omliggende gemeenten wegbleven en het zwembad in 2001 werd opgedoekt.Toen spraken de media ook reeds van “jongeren”!

  4. Al jaren dat je als witte mens niet meer op recreatiedomeinen kan komen zonder gekloot te worden en de kust gaat dezelfde kant op trouwens.
    Nu ze daar enkel nog op mekaars bakkes kunnen kloppen wordt de politiek wakker.
    En de term jongeren…die wordt hoe langer hoe meer hilarisch.
    Dat het maar rap 2024 is!!!

  5. “Onze kracht is de eenheid in diversiteit” dixit Bart Somers. Deze diversiteit hebben we voor de zoveelste keer gezien op De Blaarmeersen. Het wordt tijd dat Imam Somers bijspringt om de slappe Mathias De Clerq te helpen dit probleem op te lossen. Ze kunnen deze jongeren misschien een diversiteitspremie geven wanneer ze beloven om geen amok meer te komen maken.

  6. Brusselse “jongeren”(ge weet wel !) dus geen “jongeren”(ge weet wel !) van Sihame’s balletgespartel
    zwendel, waarover nu in alle talen gezwegen wordt. Op weg naar “overschrijding van de redelijke termijn” met nog een flinke schadevergoeding aan de sjoemelpoedel ?

Plaats een reactie

Delen