Cathy Berx (Photonews)

Cathy Berx (Photonews)

Uncategorized

Gouverneur Berx vindt niet dat Oosterweelwerken stilgelegd moeten worden

Pieter Van Berkel

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) vindt niet dat de werken aan de Oosterweelverbinding helemaal stilgelegd moeten worden tot er meer duidelijk is over de hoeveelheid PFOS in de grond, zoals haar partijvoorzitter Joachim Coens voorstelde.

“Het is belangrijk dat Lantis een goed beeld heeft van waar zich welke PFOS-concentratie bevindt en waar die grond ligt, en dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen vanuit het perspectief van de volksgezondheid”, zegt Berx in De Ochtend op Radio 1.

Berx benadrukt dat op de meeste vervuilde grond hoe dan ook geen werken meer worden uitgevoerd worden. “Daar heeft men zelf voor gekozen in afwachting van het expertenrapport in juli”, aldus Berx.

Ook N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vind het stilleggen van de werken geen goed idee. “Het stilleggen van het grootste mobiliteits-, leefbaarheids-, klimaat- en gezondheidsproject van deze eeuw zou een dramatische vergissing zijn voor milieu en volksgezondheid, zoals ook toxicologen en actiegroepen beaamden”, zegt De Wever.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Gouverneur Berx vindt niet dat Oosterweelwerken stilgelegd moeten worden”

  1. Joachim Coens doet de Vlaamse regering ( die al niet te stevig in de schoenen staat) nog verder wankelen met zijn uitspraak. Hij schiet zich voor de zoveelste keer in zijn voeten.

  2. Eerlijk gezegd, dit heeft veel weg van politiek theater. 20 jaar lang contaminatie en geen vuiltje aan de grond en plots gaat op dit eigenste ogenblik iedereen dood vallen. Komaan zeg. Als je milieunormen van vandaag op morgen 100 maal strenger gaat maken, ja dan heb je natuurlijk een probleem. Volgens mij is niet de vervuiling het probleem, maar de gevoeligheid voor – en het onvermogen om met risico om te gaan. Een coronavaccin kan dodelijk zijn, maar toch is het onverstandig om zich niet te laten vaccineren. De vraag is dus, hoe groot is het risico op morbiditeit bij vervuiling door PFOS. Ik hou hier geen pleidooi voor doe maar op met vervuiling, maar wel voor enige sereniteit en kalmte in het debat. En handen aan de ploeg om de vuiligheid op te ruimen. Maar maatregelen stopzetten om de luchtkwaliteit te verbeteren is het domste wat je kan doen. Nu ja, Groen! veel verstand moet je daar niet zoeken, enkele uitzonderingen niet te na gesproken.

  3. als ze die stilleggen zal de belastingbetaler nog eens 5 miljard euro aan schadevergoedingen moeten betalen. Zelfs expert professor Tytgat vindt het rampzalig nu de werken stil te leggen want dan wordt het erger met de vervuiling

Plaats een reactie

Delen