INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid”

INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid” - Photonews

Uncategorized

Groen-voorzitster Meyrem Almaci: “Wij zijn nog niet in topvorm”

Anton Schelfaut

Volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci moet haar partij pas in 2024 weer in topvorm zijn. “In het najaar staan we weer vooraan”, voorspelt ze in een weekendinterview met Het Nieuwsblad.

Almaci maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen over de zichtbaarheid van Groen of over de peilingen. “Peilingen zijn geen juiste voorspellingen. Wij zijn nog niet in topvorm. Maar we moeten dat pas zijn in 2024. Na de regeringsonderhandelingen hadden wij niet zoals de andere partijen uitgebouwde kabinetten. Dat was voor ons 20 jaar geleden”, legt ze uit.

“Bovendien draait alles al heel de tijd rond de beheersing van corona en hebben wij daar niet de boegbeelden”, gaat Almaci verder. “Maar zodra de pandemie achter de rug is, zal de klimaatcrisis weer de aandacht opeisen en zullen de groene ministers vooraan staan. In het najaar komen er congressen, we gaan eindelijk ons gemeenschappelijk hoofdkwartier met Ecolo openen. Dus die motor slaat weer aan.”

“Groenste regeerakkoord ooit”

Verder heeft de Groen-voorzitster ook het trauma van de verkiezingsnederlaag in 2019 en de pijnlijke portefeuilleverdeling al verwerkt. “Dat is negen maanden geleden. Ik heb daar alles over gezegd. Wij hebben veel sterke mensen en dan moet je aartsmoeilijke keuzes maken. Maar tot vandaag heeft toch nog niemand de kwaliteit van onze ministers in vraag gesteld? En het Vivaldi-akkoord is wel het groenste regeerakkoord ooit.”

Of Almaci zelf na de verkiezingen toch niet beter plaats had gemaakt voor iemand anders? “Wij zijn sowieso niet de partij waar voorzitters langer dan tien jaar blijven zitten. Ik ken andere partijen. Ja, ik heb het persoonlijk ook wat moeilijk gehad na de formatie en heb inderdaad wat gas teruggenomen. Maar wij zitten wel in twee regeringen. Ik vind dat niet zo slecht”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Groen-voorzitster Meyrem Almaci: “Wij zijn nog niet in topvorm””

  1. Ministers in vraag stellen?? Leeft die op een andere planeet??? Tine, Petra, …. En gemeenschappelijk kantoor met ecolo????. zo kunnen ze nog meer naar de pijpen dansen van ecolo

  2. ” Peilingen zijn geen juiste voorspellingen”.
    Briljant van Almaci dat ze dat doorheeft. Iedere verkiezingsuitslag is voor Groen inderdaad nog slechter dan de peilingen voorspelden.

  3. Meyrem heeft gelijk. Groen! is altijd al in topvorm geweest wat betreft verkeerde maatschappelijke keuzes.
    Ze hebben een minister die 40 miljard voor de ontmanteling van kerncentrales erg vindt. De conclusie dat we ze dan beter nog wat langer openhouden om CO2 uitstoot te vermijden, zover reikt de neus van Groen! niet. Die ontmanteling zal er uiteindelijk toch moeten komen, maar laat Electrabel de winsten van het langer openhouden reserveren voor de afbouw van die centrales, in plaats van de opbrengsten uit te keren aan aandeelhouders. Electrabel, dat trouwens door toedoen van de Belgische regering in handen van de Fransen is gekomen.

Plaats een reactie

Delen