(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Groenen willen snellere dekolonisering Brusselse openbare ruimte

Pieter Van Berkel

Brusselse parlementsleden Soetkin Hoessen (Groen) en Kalvin Soiresse Njall (Ecolo) willen dat er sneller werk wordt gemaakt van een dekolonisering van de openbare ruimte van de hoofdstad.

Maandag vindt in het Brussels parlement een zitting plaats van de ‘Assisen tegen Racisme’, waarin het thema ‘racisme in het straatbeeld’ besproken wordt. Op initiatief van de groene partijen werd vorig jaar een resolutie goedgekeurd om de openbare ruimte ‘inclusiever’ te maken, in de nasleep van de Black Lives Matter-beweging.

Een stuurgroep met leden uit belangengroepen en academici moest onderzoeken hoe standbeelden en straatnamen, die bijvoorbeeld vernoemd werden naar koning Leopold II of generaals, omkaderd konden worden.

Volgens Hoessen en Soiresse blijft het initiatief echter een dode letter. “Ondanks de brede steun voor het initiatief vorig jaar en al de aandacht rond het thema, lijkt het erop dat er nog geen concrete stappen gezet zijn om onze openbare ruimte te dekoloniseren. Het is tijd voor staatssecretaris Pascal Smet om een versnelling hoger te schakelen zodat we snel resultaten zien”, vinden de twee groene parlementariërs.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Groenen willen snellere dekolonisering Brusselse openbare ruimte”

  1. Kan Ecolo/Groen ook niet vragen om een herinneringsmuseum aan de oorspronkelijke inboorlingen van Brux. op te richten en de verdrukking/wegzuivering/wegpesten …… voor het nageslacht altijd in herinnering te houden. Ik denk aan een Raymond Goethals, VdBoeynants ….. – types . Misschien moet er wel een waarheidscommissie komen ?

  2. Kalvin Soiresse Njall (Ecolo) is gaan vluchten in Togo om hier aan de autochtone bevolking haar wil op te dringen. Best eerst orde op zaken stellen in haar geboorteland, waar ze gaan vluchten is. Heeft met dit België een zaak gemeen “Het Frans” de taal van haar geboorteland. Vroeger een Franse kolonie.

Plaats een reactie

Delen