Pennsylvania State University. Foto Shutterstock

Pennsylvania State University. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Grootste universiteit Pennsylvania maakt komaf met “geslachtsgebonden taalgebruik”

Simon Segers

De Pennsylvania State University in de Verenigde Staten heeft met overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen om “binaire geslachtsgebonden terminologie” te vermijden. Concreet gaat het over brochures voor opleidingen, maar ook andere interne en externe communicatie.

Het voorstel werd aangenomen met 125 stemmen voor en 13 stemmen tegen. Het is nog onduidelijk op welke manier de universiteit, die meer dan 80.000 studenten telt, de nieuwe voorschriften zal toepassen. Concreet zullen termen als bijvoorbeeld ‘freshman’ en ‘sophmore’ verdwijnen en vervangen worden door eerstejaars student en tweedejaars student. Op de website van Pennsylvania State staat ook te lezen dat ze willen afstappen van mannelijke en vrouwelijke voornaamwoorden en deze steeds willen vervangen door genderloze alternatieven (they/them/theirs).

Elitair taalgebruik

Verder laat het bevoegde comité ook weten dat veel termen “te mannelijk” zijn. “Onze universiteit staat, net als de meeste academische instituten in de wereld, verder dan het typische wereldbeeld waar mannen centraal staan.” Termen zoals ‘freshman’ zijn volgens hen zeer specifiek mannelijk. ‘Upperclassmen’ is naast seksistisch dan ook nog eens elitair.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Grootste universiteit Pennsylvania maakt komaf met “geslachtsgebonden taalgebruik””

  1. Tja, net zoals destijds in Rome, wanneer de perveten de overmacht krijgen begint het verval van de civilisatie. Schrijnend dat vele naivelingen mee op de kar springen van sexbeluste mannen die onder het mom van “Transgender” politici zover hebben gebracht dat zij nu ook zonder enige operatie, zelfs zonder hormoonkuur, ongestraft vrouwen kunnen lastig vallen in toiletten en kleedkamers. Toen ik destijds de betreffende minister (OVLD) hierop merkzaam maakte schreef ze me dat het niet zo´n vaart zou lopen, wel, ik heb gelijk gekregen en het werd zelfs erger dan ik ooit had kunnen denken.

  2. Ik weet : het is niet goed voor mijn bloeddruk, maar ik erger me enorm aan het feit dat, precies
    een instituut als een Universiteit (waar ook Wijsheid de basis was van het onderwijs aldaar)
    zich inlaat met de gendersotternijën.
    In een wetenschaps tempel, waar ook biologie gestudeerd wordt, gaat men dan de
    biologische realiteit van man en vrouw in vraag gaan stellen. Te gek om los te lopen
    zou ik zeggen.

Plaats een reactie

Delen