Bart De Wever en Tom Van Grieken. Foto PALNWS.

Bart De Wever en Tom Van Grieken. Foto PALNWS.

Uncategorized

Grote peiling: Vlaams Belang en N-VA samen een meerderheid? Federale regeringspartijen zakken weg

/

Volgens de Grote Peiling van HLN, VTM Nieuws, RTL en Le Soir blijft Vlaams Belang de populairste partij van Vlaanderen. N-VA is de twee grootste partij en de twee partijen zouden samen waarschijnlijk een nipte meerderheid halen in het Vlaams parlement. De federale regeringspartijen CD&V en Open Vld gaan erop achteruit.

Waar Vlaams Belang bij de vorige verkiezingen nog 18,5% haalde, zou de partij nu meer dan 26% van de Vlamingen kunnen bekoren. De partij is daarmee veruit de grootste partij, gevolgd door die andere Vlaams-nationalistische partij N-VA, die nu 21,8% van de stemmen zouden halen. Samen zouden ze op ongeveer 48% komen, wat procentueel net geen meerderheid is maar in zetelaantallen wel een nipte meerderheid zou kunnen betekenen. Met 62 van de 124 zetels zouden ze exact de helft van de zetels in het Vlaams parlement veroveren.

(Lees verder onder de foto.)

Bij de federale regeringspartijen is er minder reden voor blijdschap. Op Vooruit na gaan alle regeringspartijen erop achteruit. CD&V haalde bij de vorige verkiezingen nog ruim 15%, maar zou nu nog amper 10% halen. Ook Open Vld, dat nochtans de premier levert, zou nu minder stemmen halen, namelijk ruim 11% tegenover ruim 13% bij de verkiezingen. Groen gaat van 10,1% naar 8,3%.

In Wallonië maken de communisten van PTB een grote sprong voorwaarts in de peilingen en zouden ze ruim 19% van de stemmen halen. De PS blijft er wel de grootste partij met 24%. MR en Ecolo volgen met respectievelijk 18,7% en 15%.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




28 gedachten over “Grote peiling: Vlaams Belang en N-VA samen een meerderheid? Federale regeringspartijen zakken weg”

  1. NVA & VB vullen elkaar perfect aan. Beide partijen zijn de WOKE beweging zo beu als koude pap, staan op dezelfde lijn als de bevolking betreffende het geïmporteerde kiesvee van ECOLO/GROEN. Op het sociale moeten er compromissen gemaakt worden, de ene liberaal en de andere nationalistisch. Provincies kunnen afgeschaft worden, en de overheid kan beginnen afgeslankt worden!

  2. Vlaams Belang en N-VA moeten nu eindelijk werk gaan maken van de broodnodige samenwerking voor Vlaanderen.
    Zoals ook Jan P. al aangeeft is de 19% voor PTB “beangstigend”.
    Maar dat Open VLD nog op 10% uitkomt snap ik niet.
    Lopen er in Vlaanderen dan nog zoveel sadomasochisten rond???

  3. Het zou wel prettig zijn als NVA – BDW zich niet constant een oor lieten aannaaien door de traditionele (mini) partijen en wat consquenter het eigen partijprogramma zouden volgen.

  4. En dan te bedenken dat de CVP ooit de volstrekte meerderheid in het hele land had. Denken de trado’s dan nooit na? Blijven ze dan koppig achter new speech aanhollen? Splitsen die janboel. Was het maar zo simpel, maar wanhopige en duistere krachten houden die janboel gaande. Er is te veel geld en eigenbelang mee gemoeid om te veranderen. Hoop dat N-VA en VB dat goed in hun oren knopen als ze ooit aan de macht komen.

  5. Inderdaad beangstigend en tekenend voor falend onderwijs, media en herdenkingsplaatsen dat partij die openlijk meest moorddadige totalitaire ideologie uit geschiedenis aanhangt stemmen krijgt en dan nog zoveel. De jaren 30 en 40 van vorige eeuw dreigen zich te herhalen in deze eeuw.

  6. N-VA een V-partij? Waar blijft het Vlaams profiel van de Vlaamse regering? De mentor van die regering is een tricolore liberale moslim, ex-Volksunie, en de minister-president een notarisklerk. Zelfs met een volstrekte meerderheid zal BDW nooit met het VB in zee gaan, tenzij deze partij erin toestemt het kruis te vervangen door de sikkel en halve maan.

  7. In tegenstelling tot anderen hier vind ik die 19% voor de communistische PTB helemaal niet angstaanjagend.
    Ik zou zelfs hopen dat het meer wordt opdat de Vlamingen terdege zouden wakker geschud worden en het voor hen zonneklaar zou worden dat onafhankelijkheid de enige weg is om Vlaanderen van de belgische ziekte te genezen.

  8. Dit is het resultaat van een compleet falend beleid …mensen houden mekaar scherp via sociale media . Alles op een rijtje zetten en dan besef je…de werkende Belg word flink genaaid door onze huidige leiders

  9. Wnr belgie terug van ons word hoop ik echt oprecht dat vivaldi zal boeten voor de massamoorden in het middenoosten, en dan nog het moslims manipuleren om stemmen te ronselen gedegouteerd geraak ik er van

  10. NVA-VB moet federaal aan 65% geraken en in Vlaanderen de totale meerderheid.Door de pariteit kan er niets veranderen in dit land,dat moet eerst veranderen.Dan kan het confederalisme geïnstalleerd worden en zo de weg voorbereiden naar de onafhankelijkheid eenmaal den flup troonafstand doet en betje niet aanvaard wordt door de Vlamingen.Tenzij er een revolutie uitbreekt.islam vs christenen.

  11. De werkende Belg wordt idd uitgemolken tot op het bot irv een totalitair immigratiebeleid. Eigenlijk betalen wij voor onze eigen omvolking en de politici kopen letterlijk nieuwe stemmen met ons geld. Zolang wij dus niet op straat komen betalen we letterlijk zelf onze eigen ondergang.

  12. VB en NVA in de Vlaamse, en de geldkraan dicht. Federaal OK, maar dan is de stem van de Vlaming evenveel waard als de Waalse.
    Wanneer de Federale echt democratisch is, is er mss nog een sprankeltje hoop…
    Betalen en minder toch waard zijn als het over de beslissingen gaat, elk huishouden zou al lang uit elkaar zijn.

  13. Voor CDnV is het gedaan, er is een grens aan de goedgelovigheid van hun kiezers…
    Ze zullen kiezen voor ” een grote verandering” met een nieuwe naam, maar zoals steeds is het de oude wijn in nieuwe zakken…

  14. ze zaten er in ieder geval veel dichter bij dan die van de VRT die VB minder dan de helft van haar werkelijke score gaf….En ook deze peiling onderschatte VB nog 30 procent.

Plaats een reactie

Delen