(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Herdenking afschaffing slavernij wordt allicht nationale feestdag in VS

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse Senaat heeft unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd om van ‘Juneteenth’, de dag waarop het einde van de slavernij wordt herdacht, een nationale feestdag te maken.

Juneteenth wordt gevierd op 19 juni en herdenkt het moment waarop zwarte slaven in Texas in 1865, na afloop van de Amerikaanse Burgeroorlog, te horen kregen dat ze bevrijd waren.

Het wetsvoorstel kreeg de steun van zowel Democraten als Republikeinen en verhuist nu naar het Huis van Afgevaardigden, waar het vrijwel zeker zal worden aangenomen. In dat geval wordt 19 juni de elfde nationale feestdag van de Verenigde Staten, waarop overheidswerknemers vrijaf krijgen. De meeste Amerikaanse staten erkennen de dag al als feestdag.

“Juneteenth tot een federale feestdag maken is een belangrijke stap voorwaarts om de misstanden uit het verleden te erkennen, maar we moeten blijven werken aan gelijke rechtvaardigheid en de belofte van de Emancipation Proclamation en onze grondwet nakomen”, zegt Democratisch fractieleider in de Senaat Chuck Schumer.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Herdenking afschaffing slavernij wordt allicht nationale feestdag in VS”

  1. Wij kunnen na 2024 of hopelijk vroeger ook vieren dat Vlaanderen geen melkkoe die niets te zeggen heeft meer is van dit kunstmatig land! De dag van de Vlaamse bevrijding! Klinkt goed he!?

Plaats een reactie

Delen