Amerikaans president Joe Biden. Foto Shutterstock

Amerikaans president Joe Biden. Foto Shutterstock

Uncategorized

Nieuwe officiële feestdag in de VS: ‘Juneteenth’ herdenkt einde slavernij

Simon Segers

De Amerikaanse president Biden heeft een wetsvoorstel ondertekend dat van 19 juni een nationale feestdag maakt ter herdenking van het einde van de slavernij. Het is de eerste erkenning van een Amerikaanse nationale feestdag sinds Martin Luther Kingdag in 1983

Tot op heden werd de feestdag alleen lokaal gevierd, voornamelijk in het zuiden van de VS. Nu Juneteenth officieel erkend is krijgen alle federale ambtenaren jaarlijks een extra vrije dag op 19 juni. Deze beslissing mag niet verbazen aangezien Joe Biden beloofde om “de problematiek van raciale ongelijkheid” bijzondere aandacht te geven. De dood van George Floyd en de Black Lives Matter-rellen die hier in navolging van traden hebben ook extra druk gelegd op de beslissing.

Amerikaanse Burgeroorlog

Juneteenth, een samentrekking van juni (june) en 19e (19th), is de dag waarop in 1865 de laatste slaven in de VS hun vrijheid verkregen. Deze emancipatie van de slaven was een onrechtstreeks gevolg van de Amerikaanse Burgeroorlog, die woedde van 1861 tot 1865. Deze burgeroorlog was het bloedigste conflict ooit op Amerikaanse bodem en kostte aan honderdduizenden mensen het leven. President Abraham Lincoln van de Noordelijke staten tekende in 1862 de emancipatieproclamatie waarbij alle slaven vrij werden verklaard. Pas op 19 juni 1865 zou dit werkelijkheid worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Nieuwe officiële feestdag in de VS: ‘Juneteenth’ herdenkt einde slavernij”

  1. Uiteraard is dit gedenkwaardig. Maar slavernij is niet uit de wereld. Vooral niet in Arabische landen, waar Westerse belangen prioriteit krijgen boven het politiek correcte. Het hemd is nader dan de rok. Hypocrisie is gemakkelijker dan recht door zee.

Plaats een reactie

Delen