Bart Somers (Open Vld)

Uncategorized

Hervorming inburgeringsbeleid krijgt groen licht: sneller VDAB en Vlaamse “Buddy”

Wannes Neukermans

De commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement heeft zonet het nieuwe integratie-en inburgeringsdecreet goedgekeurd. Het nieuwe inburgeringsbeleid moet nu voor finale stemming naar de plenaire vergadering. “We vragen meer inspanningen, maar bieden ook meer kansen. Het nieuwe inburgeringstraject geeft nieuwkomers de kans om volwaardig te participeren aan onze samenleving”, aldus Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld).

Momenteel bestaat het inburgeringsbeleid uit twee pijlers: een cursus Nederlands en een cursus maatschappelijke oriëntatie. Vanaf volgend jaar wordt dat uitgebreid met twee nieuwe pijlers. Nieuwkomers zullen namelijk binnen de twee maanden naar de VDAB worden doorverwezen en moeten minstens 40 uur optrekken met een Vlaamse “buddy”.

Sneller op de arbeidsmarkt

Somers: “We gaan een inburgeringsbeleid uitrollen, op maat van elke nieuwkomer. We maken voor iedereen een persoonlijk inburgeringsplan. De hooggeschoolde kan zo sneller gaan, diegenen die het moeilijker hebben, bieden we extra ondersteuning. In de toekomst zullen nieuwkomers ook moeten slagen voor een examen, anders moeten ze de cursus opnieuw doen. We doen dat niet om hen te straffen, maar juist om hen niet los te laten. Als je niet beschikt over voldoende kennis van onze samenleving en onze taal, dan ben je kansloos in onze maatschappij. Daarnaast zullen nieuwkomers binnen de twee maanden worden toegeleid naar VDAB om zo snel mogelijk zelfredzaam te zijn. Bovendien krijgt elke nieuwkomer een buddy waarmee hij zijn Nederlands kan oefenen en een sociaal netwerk kan opbouwen.”

Vroeger kreeg een migrant eerst een cursus in de eigen taal. Pas daarna volgde hij een cursus Nederlands, waardoor het gemiddeld maar liefst 17 maanden duurde alvorens hij werd begeleid richting de arbeidsmarkt.

Cursussen digitaliseren

In de toekomst zullen de vier pijlers gelijktijdig worden opgestart. “We gaan onze cursussen ook digitaliseren”, klinkt het bij Bart Somers, “76 procent van de inburgeraars verkiest een digitale of hybride lesvorm. Als we cursussen digitaliseren voor de inburgeraars die de les zelfstandig kunnen leren, wordt de combinatie tussen werken en het volgen van een cursus eenvoudiger. Zo hebben de leerkrachten ook meer tijd om de inburgeraars die het nodig hebben extra te begeleiden in het klaslokaal.”

Daarnaast zal het inburgeringstraject ook betalend worden. Nieuwkomers moeten tweemaal 90 euro betalen: aan het begin van de cursus, en bij het afleggen van het examen. “Nieuwkomers willen geen uitkering, ze willen een springplank en volwaardige kansen”, aldus Somers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Hervorming inburgeringsbeleid krijgt groen licht: sneller VDAB en Vlaamse “Buddy””

  1. Bart Somers, vraag maar eens aan den Dalle waarom die hangjongeren amok maken en iedereen lastigvallen, dat is volgens hem gewoon omdat ze geen job hebben. Zet eerst die gasten aan het werk voordat je de deur gaat openzetten voor nieuwkomers. Met uitzondering van de Stadstaten en Nederland heeft België de hoogste bevolkingsdichtheid in Europa. Stop dus met nieuwkomers binnen te halen en laat ons nog een beetje ruimte om te leven.

  2. Dankzij mensen als Bart Somers zakt de VLD alsmaar dieper door het ijs. Doch zal dat Bart niet raken. Want hij haalt zijn stemmen niet bij de klassieke liberale kiezer, maar bij een trendy wereldvreemd en/of ‘andersgetint’ publiek dat anders op groen of PVDA zou stemmen. Dank U wel Bart voor het vervreemden van de klassieke liberale kiezer van de ‘Open VLD’. Dankzij U kan het VB verder groeien. Uw partij haalt nu nog net 10%, maar het kan zeker nog minder. Doe zo verder. Tot de kiesdrempel is bereikt.

  3. Volgens Somers willen de nieuwkomers geen uitkering, als ze die uitkering dan toch niet willen, waarop wachten we dan, laten we die uitkeringen stopzetten en we doen die gasten nog een plezier. Twee vliegen in één klap !

Plaats een reactie

Delen