Gent. Foto Shutterstock.

Gent. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Hof van assisen: Martine H. martelde oudere, zwakbegaafde zus

Ruben Notteboom

In het hof van assisen kwam vrijdag een zeer ernstige zaak voor. De 55-jarige Martine H. moet zich verantwoorden omdat ze haar oudere, zwakbegaafde zus gemarteld heeft met verzwarende omstandigheden. De folteringen vonden plaats tussen 2014 en 2017. Het slachtoffer is nog in leven.

Het betreft meerdere feiten van foltering die plaatsvonden tussen 22 augustus 2014 en 27 mei 2017. Martine H. werd pas in februari 2019 aangehouden, omdat toen de feiten aan het licht kwamen. Het slachtoffer, de zwakbegaafde oudere zus, kon met de hulp van een welzijnswerkster aangifte doen voor mishandeling.

IQ van 69, Martine H. beseft amper wat er aan het gebeuren is

Zelf is Martine H. ook zwakker begaafd. Ze zou een IQ hebben van 69 en beseft naar verluidt amper wat er aan het gebeuren is. Ze antwoordde vaak “ja”, “nee”, of “ik weet het niet meer”. Daarnaast kampt ze ook met een erg laag zelfbeeld en een agressiestoornis. De rechter vroeg aan Martine H. om haar positieve eigenschappen op te sommen, maar die vraag werd gevolgd door een oorverdovende stilte. Na enige tijd zei ze: “Ik kan daar niet op antwoorden.”

Aan de voorzitter van de jury zei ze dat ze “weet dat ze een moeilijk mens is.” Verschillende dokters en verplegers vroegen om hun adres anoniem te houden, uit angst opgezocht te worden.

Geslagen, gestoken, onder koude douche geplaatst: blijvende letsels en gezichtsverlies

Het slachtoffer beweert dat Martine H. haar op het hoofd sloeg met onder andere borden, glazen schalen en een douchekop. Ze werd gedwongen kattenvoer en braaksel op te eten en werd twee keer meer dan een half uur onder een ijskoude douche geplaatst. Daarnaast werd er langdurig in haar ogen gesproeid, waardoor ze gezichtsverlies heeft opgelopen.

Martine H. ontkende eerst alles, maar bekende later de feiten bij de onderzoeksrechter. Ook op het hof van assisen gaf ze alles toe. Ze bekende de slagen en verwondingen met een hamer op het hoofd van het slachtoffer. Ze heeft haar zelfs meerdere keren gestoken in de arm met een aardappelmesje. Ten slotte bekende ze dat ze meermaals op het hoofd had geslagen van het slachtoffer met een bord of sproeier.

Zus in rustoord, zeer angstig

Volgens Martine H. zorgde haar zus voor veel stress. Ze kreeg naar eigen zeggen last van nerveuze en depressieve gevoelens omdat ze moeilijk kon omgaan met haar zwakbegaafde zus. Daarom werd ze agressief en begon ze haar te mishandelen. Veel meer had de beklaagde niet te verklaren.

De rechtszaak is nog lang niet klaar. Het slachtoffer zit momenteel in een rustoord en zou zeer angstig zijn, maar komt mogelijk woensdag getuigen. Maandag zullen de politie, onderzoeksrechter, wetsgeneesheren en psychiaters getuigen om een beter beeld te scheppen over de omstandigheden en mentale toestand van het slachtoffer en de beklaagde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen