Viktor Orbán eist verkiezingsoverwinning op: "Overwinning is zo groot, ze is te zien vanuit Brussel"

Hongaars premier Viktor Orbán. Shutterstock

Uncategorized

Hongaarse premier Orbán wil macht van Europees Parlement beperken

Anton Schelfaut

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil de macht van het Europees Parlement beperken. Dat heeft hij zaterdag gezegd tijdens een toespraak in Boedapest. Volgens Orbán moeten de nationale parlementen van de lidstaten wetsprocessen in het Europees halfrond kunnen stopzetten, wanneer deze de nationale bevoegdheden zouden schenden.

“Het Europees Parlement is een doodlopende straat gebleken wat betreft de criteria voor de Europese democratie”, aldus Orbán. Hij verwees naar het model van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. De parlementen van de lidstaten van de Raad van Europa sturen eigen volksvertegenwoordigers naar die assemblee. Orbán deed de bewuste uitspraken in een toespraak ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag. Op deze dag viert Hongarije het vertrek van de laatste Sovjettroepen in de zomer van 1991.

De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, veroordeelde de uitspraken van Orbán via Twitter. “Enkel diegenen die de democratie niet graag hebben, denken aan de ontmanteling van parlementen”, schreef hij.

(Lees verder onder de tweet.)

Wetswijziging

Eerder deze week kwam Hongarije nog onder vuur te liggen vanwege enkele wetswijzigingen die de promotie van homeseksualiteit of geslachtsverandering bij minderjarigen verbieden. Verschillende mensenrechtenorganisaties vergeleken de wet met een Russische wet uit 2013 die homoseksuele propaganda gericht op jongeren strafbaar stelt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Hongaarse premier Orbán wil macht van Europees Parlement beperken”

  1. Grote bek maar wel meer dan 5 miljard accepteren die voor een groot deel werd verspild aan nutteloze projecten om het ego lokale politici te boosten (en uiteraard percentje in de pocket) : you can’t have your cake and eat it.

  2. Viktor Orbán is met een overweldigende meerderheid verkozen (niet zoals bij ons, waar een partij met nog geen 2,5% van de stemmen de Premier levert). Viktor Orbán heeft heel brede steun onder de bevolking.
    De politiek van Viktor Orbán is bijna een letterlijke kopie van wat China doet. In Hongarije kan ook vrij gekozen worden tussen verschillende vaccins, o.a. ook Sputnik-V en Sinovac.
    Viktor Orbán heeft alle George Soros verenigingen bij wet verboden.
    Dat allemaal kan niet anders dan de woede opwekken van de EU potentaten.

Plaats een reactie

Delen