Hoofddoekenvonnis: Van den Brandt (Groen) overweegt religieuze symbolen in MIVB-uniform te intgegreren

Elke Van Den Brandt bij de inhuldiging van de toekomstige metrolijn 3. Foto Didier Lebrun / Photonews

Binnenland politiek

Hoofddoekenvonnis: Van den Brandt (Groen) overweegt religieuze symbolen in MIVB-uniform te integreren

Kristof Luypaert

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) betreurt dat een intern debat bij de MIVB een “verhit politiek debat” geworden is. Dat zei ze dinsdag in Terzake (Canvas), in een reactie op het nieuws dat de regering zich zal moeten buigen over het hoofddoekenvonnis van de arbeidsrechtbank. Volgens haar moet worden bekeken hoe het neutraliteitsprincipe anders kan ingevuld worden binnen de openbaarvervoermaatschappij. Ze denkt daarbij ook aan integratie van religieuze symbolen in het MIVB-uniform.

Het beheerscomité van de MIVB besliste maandag geen beroep aan te tekenen tegen de beschikking van de arbeidsrechtbank waarbij de MIVB was veroordeeld voor discriminatie op grond van godsdienst en geslacht.

Een vrouw is tot twee keer toe niet in dienst genomen omdat ze een hoofddoek droeg. Maar omdat de regeringscommissaris van Open Vld zich tegen die beslissing verzet, komt het dossier op de tafel van de regering terecht. Voogdijminister Van den Brandt hoopt alsnog op een sereen debat, zei ze dinsdagavond bij de openbare omroep.

Chauffeur moet wegcode kennen en vriendelijk zijn, niet per se neutraal

Ze wijst erop dat het beheerscomité van de MIVB heeft beslist om te gaan onderzoeken hoe neutraliteit anders in te vullen. “We willen een aantal drempels wegnemen. Zo werkt maar 10 procent vrouwen bij de MIVB”, gaf ze als voorbeeld. “Het is voor mij cruciaal dat een technieker bij de MIVB weet wat hij doet, dat een chauffeur de wegcode kent en vriendelijk goeiendag zegt, niet dat hij per se neutraal vertrekt.”

Van den Brandt ontkent dat ze wil “doorduwen”. “Dit is het gesprek aangaan. Je kunt kansen creëren voor vrouwen en toch je neutraliteit als overheid behouden.”

Zo zouden er bepaalde religieuze symbolen in het MIVB-uniform geïntegreerd kunnen worden, opperde ze. “Nu moeten we kijken hoe we de aanwervingspolitiek kunnen aanpassen. Je kunt stappen zetten zonder tot de grote revolutie te komen die sommigen erin zien.”

De Brusselse regering heeft twintig dagen de tijd om tot een besluit te komen over de beslissing van het beheerscomité van de MIVB.

(BELGA)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

11 gedachten over “Hoofddoekenvonnis: Van den Brandt (Groen) overweegt religieuze symbolen in MIVB-uniform te integreren”

  1. Weer Open Vld! Steeds als het gaat om de verloochening van de Vlaamse identiteit is het hetzelfde partijTJE dat voor verloedering zorgt!
    Wat denkt Bouchez hier dan van? En natuurlijk moet Groen, er een schepje bovenop doen!
    Kwestie van te bieden op het kiesvee…

  2. De kansen voor vrouwen zitten ingebakken in onze maatschappij. Alleen religies, die vrouwen onfatsoenlijk vinden omdat ze niet gesluierd zijn, beperken de kansen van vrouwen. Het wordt hoog tijd dat Groen! opkomt voor onze westerse waarden en normen, in plaats van het religieus fundamentalisme te ondersteunen. Groen! noemt zichzelf progressief, ik denk dat aan Groen! niets progressief is.

  3. Terecht verzet Bouchez zich want wij zijn hier noch in Iran noch in Saoudie-Arabië maar in een Lekenstaat met constitutioneel gewaarborgde Godsdienstvrijheid ; de islamisering gaat te ver volgens tal van anders gelovigen, humanisten en agnostici. Daarom is NEUTRALITEIT van overheidspersoneel of personeel van parastatale instellingen absoluut vereist. Het is het toppunt van Linkse schijnheiligheid nu islamitische hoofddoek promoten uit puur & onversneden machiavellistisch electoraal opportunisme maar eerder Christelijke symbolen zoals kruisbeelden uit antiklerikaal christofoob fanatisme uit openbare gebouwen laten verwijderen !

  4. Wat een bevuiling van het EigenVolkse nest vanwege deze gifGroene ECO-fascistische fanatica na een eeuwenlange Europese strijd om Europa Europees te houden door verzet tegen de islamisering van ONS Fort Europa ; Godfried van Bouillon & de Kruisvaarders, Karel Martel en Roland de Roncevaux, de Spaanse Reconquista op de Moren, het Beleg van Wenen 1 & 2, de Slag van Lepanto tegen de Turken, de Griekse Orthodoxen die de Turken uit hun land verdreven etc… Wie zich in die eeuwenlange traditie inschrijft met een vreedzaam spandoek “stop de islamisering” zou zogezegd “aanzetten tot haat”(sic) volgens Magistratuur uit het islamofiele Kalifaat Meccalen-aan-de-Dijle. Gezond Verstand zegt dat het Antwerps Hof van Beroep dat eerder vonnis later zal uitgommen en terecht.

  5. Integratie van religieuze symbolen in het MIVB uniform !
    Maar een kruis op de mijter van Sinterklaas dat mag niet, dat shockt de islamitische meute als ze met hun kroost van de gratis komen profiteren bij de Sint.

  6. En de volgende stap is dan dat alle vrouwen, ongeacht godsdienst of afkomst een hoofddoek moeten dragen om de moslims niet te schofferen.
    Wat had je verwacht van een partij die vroeger “Anders Gaan Leven” als naam droeg.
    Zeer beangstigende evolutie die met alle legale middelen een halt moet toegeroepen worden.

  7. Dan moeten de kruisbeelden ook maar teruggeplaatst worden in de openbare gebouwen. En ieder dat het wilt draagt een kruisbeeld rond zen nek of op zen hoofd. Islam is NIET Europees, dus op de achtergrond of nog liever buiten. Voilà.

  8. Een tulband en een Sihame buxus haartooi met een valhelm combineren ? Ik kom zien met welk werktuig ze dat zou kunnen. Met een trektang, een schroevendraaier, een kurkentrekker, een boormachine of een fluitmoor zal het alvast niet marcheren….

Plaats een reactie

Delen