Brussels, Belgium - June 16 : Plenary session of the Flemish Parliament under social distancing conditions. Jan Jambon Minister-President of the Government of Flanders N-VA pictured on June 16, 2021 in Brussels, Belgium, 16/06/2021 ( Photo by Philip Reynaers / Photonews

Uncategorized

Jambon: “Onze burgers de best mogelijke garantie op goede gezondheid geven”

Wannes Neukermans

Woensdagmiddag was er tijdens de plenaire vergadering een actualiteitsdebat over de PFOS-vervuiling rond Zwijndrecht. Minister-president Jan Jambon (N-VA) verklaarde dat er een uitvoerig en volledig onderzoek moet komen naar de oorzaken en oplossingen van de vervuiling.

“Iedereen wil uitgeklaard zien wat er eventueel is misgelopen en welke lessen we daaruit kunnen trekken voor de toekomst. Alle ministers delen de bezorgdheid die minister Demir vorige woensdag geuit heeft”, aldus Jambon. “We willen onze burgers de best mogelijke garantie op een goede gezondheid geven. Op dit moment is er nog niet voldoende geweten over de effecten van deze stoffen op de volksgezondheid. Uiteraard moet het voorzorgsprincipe ten aanzien van de bevolking en de lokale besturen steeds onze leidraad zijn. Maar laat ons ook geen paniek zaaien.”

3M verantwoordelijk

Ook zegt Jambon dat er de vorige jaren steeds open is gecommuniceerd over de PFOS-problematiek door de vorige en huidige Vlaamse regering. Eind 2017 sloot de regering ook een akkoord over investeringen om de vervuilingen tegen te gaan. De minister-president roept ook op om in de toekomst beter samen te werken tussen de verschillende beleidsniveaus, om communicatieproblemen te vermijden. Minister Zuhal Demir (N-VA) gaf ook aan dat het bedrijf 3M verantwoordelijk is. “3M zal verder blijven betalen aan de saneringen.”

De N-VA politicus meldde ook dat er in de ruime omgeving van Zwijndrecht bodemonderzoek zal gedaan worden, alsook zullen er bloedstalen afgenomen worden. Ook loopt er tegelijkertijd onderzoek naar andere sites die mogelijk vervuild zijn.

U papegaait Somers en Crevits

Voor de CD&V is het vooral belangrijk om te onderzoeken waar de communicatiefouten lagen. “Wie wist wat en wanneer? Wie wist wat niet?”, aldus Peter Van Rompuy, fractieleider voor de christendemocraten.

Chris Janssens hekelde de communicatie van Jan Jambon, en verweet hem er van zijn partijgenoot Zuhal Demir niet gesteund te hebben door te zeggen dat haar communicatie te voorbarig was. “U papegaait ministers Somers en Crevits. U laat dus uw eigen partijgenote als een baksteen vallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Jambon: “Onze burgers de best mogelijke garantie op goede gezondheid geven””

  1. De hete olifant in de porseleinwinkel wordt hier weer mooi vermeden : WIE heeft dat idioot akkoord geregeld waar de overheid / wij +60 milj betalen en 3M amper EEN procent van dat bedrag?!?!?!

  2. “De bezorgdheid die minister Demir vorige woensdag geuit heeft..”
    Jambon, was in eerste instantie niet opgezet met de “uiting” van minister Demir.
    De minister president heeft er dan ook zo wat een octrooi op om op zijn woorden terug te komen.
    Dat hij daarmee woensdag zijn partijgenoot en minister het (spreekwoordelijke) mes in de rug stak is hem blijkbaar weer volledig ontgaan.

  3. Ik vraag mij nogal dikwijls af wie in godsnaam het in zijn hoofd heeft gehaald om Jan Jambon MP te maken. Dat de modale Vlaming steeds minder vertrouwen heeft in de Vlaamse regering, is op het conto te schrijven van deze man.

Plaats een reactie

Delen