Jan Fabre voor de rechter wegens aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag

Jan Fabre. Foto: Facebook.

Uncategorized

Jan Fabre voor de rechter wegens aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag

Kristof Luypaert

De excentrieke kunstenaar en theatermaker Jan Fabre is door het Antwerpse Arbeidsauditoraat gedagvaard voor de correctionele rechtbank. Dat gebeurde in de zaak rond zijn dansgezelschap Troubleyn. Fabre moet voor de rechter verschijnen wegens geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk ten aanzien van twaalf werknemers. Hij wordt ook verdacht van aanranding van de eerbaarheid van één persoon.

Het Antwerpse arbeidsauditoraat voert sinds 2018 een onderzoek naar Fabre en zijn theatergezelschap. Dat onderzoek kwam er na een open brief waarin twintig ex-medewerkers – zowel mannen als vrouwen – de kunstenaar  vernederingen en seksuele intimidatie verwijten.

Wie niet inging op Fabres voorstellen kreeg volgens de slachtoffers te maken met stalking, verbale vernedering, agressie en manipulatie. Acht vrouwelijke slachtoffers vermelden in de bewuste brief nog een ander project van Fabre. De kunstenaar zou een pornografisch getinte fotocollectie aanleggen. Hij zou daarbij zijn dansers gevraagd hebben om tegen (forse) betaling te poseren.

Jan Fabre in 2018: “Ik weet van mezelf dat ik direct kan overkomen als regisseur”

Volgens een aantal onder hen zouden er na afloop van de fotosessie steeds seksuele avances zijn gevolgd. Fabre reageerde destijds op de brief: “Ik weet van mezelf dat ik direct kan overkomen als regisseur”.

De kunstenaar ontkent dat het zijn bedoeling was om mensen psychologisch of seksueel te intimideren of te kwetsen en reageerde met een recht van antwoord in Rekto/Verso. Dat is het magazine waarin de open brief verscheen.

“Troubleyn betwist de insinuaties dat ongepast gedrag toegedekt zou worden. In de brief stelt men dat er geen open cultuur bestaat om dit bespreekbaar te maken. Dat klopt niet. Bovendien voorziet ons arbeidsreglement de mogelijkheid om intern de vertrouwenspersoon te raadplegen of extern beroep te doen op de preventiedienst IDEWE.”

Hij zei toen dat dames “die beweren dat ik een grens overschreden heb” een beroep moesten doen “op de beschikbare procedures” en dat hij daar zijn volledige medewerking aan zou verlenen.

Luc Bungeneers: “Katten mishandeld in naam van de kunst”

Het is niet de eerste keer dat Fabre opschudding veroorzaakt naar aanleiding van zijn kunstprojecten. Op 26 oktober 2012 berichtten verschillende media hoe tijdens een opname in het Antwerpse stadhuis voor een aanstaande film over Fabre, levende katten herhaaldelijk enkele meters in de lucht zijn gegooid. Vervolgens belandden de dieren na een harde landing op de trappen van de inkomhal .

Toenmalig schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers verklaarde toen dat hij een vergadering had met zijn partijvoorzitter toen hij huilende katten hoorde. “Tot mijn schrik ontdekten we dat katten zijn mishandeld in naam van de kunst”, zei Bungeneers daar toen over.

Het filmen is uiteindelijk afgebroken na protesten van de eigen technici van de crew. Later die dag beweerde Fabre dat alle katten nog in goede gezondheid waren en dat het een samenzwering was van de N-VA, zo beschrijft de website ‘RijksteBelgen’ het incident.

De zaak zal ingeleid worden op 21 september.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

4 gedachten over “Jan Fabre voor de rechter wegens aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag”

  1. Compleet maffe vent. Een massa echte kevers aan een plafond hangen (ik neem aan dat hij niet zomaar naar al dode kevers heeft gezocht in de natuur voor dat project), dan die stunt met het omhoog gooien van die katten die dan terecht kwamen op trappen en dat parcours voor een vogelspin met vlijmscherpe mesjes.

  2. Kunnen we, naast het strafrechtelijke luik, dan eindelijk de subsidies voor deze halve zot stopzetten? in 2019 kreeg hij nog 927.000 euro van ons belastinggeld

  3. Jan Fabre smeet in 2012 levende katten in de lucht, doch die kwamen volgens hem netjes terug op hun pootjes. Maar geniepige vetzak Fabre kneep ook de katjes in het donker ! We zullen eens zien of hij ook terug netjes op zijn poten zal vallen. Hoop dat hij voorgoed van zijn sokkel valt.

Plaats een reactie

Delen