Jeugdrechter stuurt 3 minderjarigen naar gesloten instelling Everberg na groepsverkrachting

De gesloten jeugdinstelling van Everberg. Inzet: Vincent Van Quickenborne. (Photonews/Vlaanderen). ©KL-PALNWS

Uncategorized

Drie minderjarigen naar gesloten instellingen Wingene en Everberg na groepsverkrachting

Kristof Luypaert

De drie minderjarige verdachten van een groepsverkrachting van een meisje van 14 op een kerkhof in Gent die opgepakt zijn na haar zelfdoding, zijn geplaatst in de gesloten instellingen van Wingene en Everberg. Dat besliste de Gentse jeugdrechter. De twee aangehouden meerderjarigen zijn 18 en 19 jaar oud en de oudste heeft een blanco strafregister.

De feiten gebeurden op 15 mei op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje uit Gavere had die dag met een vriend afgesproken, zo meldde Het Nieuwsblad dinsdag.

“Uiteindelijk daagden nog vier andere tieners op. Het liep compleet uit de hand. Het meisje werd aangerand en verkracht. De daders maakten daar bovendien beelden van en verspreidden die via sociale media. Ook het meisje zelf kreeg ze te zien. Vier dagen na de gebeurtenissen op het kerkhof stapte ze uit het leven.”  

Twee meerderjarige daders vrijdag voor raadkamer

De politie kon intussen vijf verdachten oppakken. Het gaat om drie minderjarigen en twee meerderjarigen uit Gent. De twee meerderjarige verdachten zijn vrijdag opgepakt. De onderzoeksrechter in Gent liet hen aanhouden op verdenking van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen of verspreiden van beelden van een persoon die een expliciete seksuele daad stelt en waarvan de persoonlijke levenssfeer geschonden kan worden.

Zij verschijnen vrijdag voor de raadkamer in Gent. Die zal beslissen over hun verdere aanhouding.  Ook de minderjarigen zijn verdacht van dezelfde feiten. Ze zijn geplaatst in het GFC (gesloten federaal centrum) De Grubbe in Everberg en in de gesloten instelling van Wingene.

Het gerecht voert ook een bijkomend onderzoek naar een mogelijke verzwarende omstandigheid. Namelijk dat de feiten tot de dood van het slachtoffer hebben geleid. Alle verdachten erkennen hun aanwezigheid op het kerkhof. Het aandeel van elk van hen wordt nog onderzocht.

Het Oost-Vlaamse parket kan alleen bevestigen dat de vijf verdacht zijn van “feiten die zich kort voor de dood van het slachtoffer hebben voorgedaan”.   

Van Quickenborne: “Justitie moet en zal voor gerechtigheid zorgen”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne omschreef de feiten als “vreselijk” op Twitter.

“Mijn gedachten zijn bij de familie en vrienden. Er zijn verdachten opgepakt en het onderzoek loopt. Justitie moet en zal voor gerechtigheid zorgen. (..) Ik roep slachtoffers van seksueel geweld op: dien klacht in. Er staan mensen klaar om u te helpen in seksuele zorgcentra. Justitie zal alles doen om daders te vatten en bestraffen. Ook diegenen die beelden verspreiden, want ook dat is strafbaar. Absolute prioriteit voor justitie.”  

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

6 gedachten over “Drie minderjarigen naar gesloten instellingen Wingene en Everberg na groepsverkrachting”

  1. “Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne omschreef de feiten als “vreselijk” op Twitter.” ook maar alleen omdat het meisje zelfmoord pleegde. Ik las in andere krant dat er VIER PER WEEK plaatsvinden ….PER WEEK !!!

  2. Geef eens hun voornamen vrij, mr Q? Want nu al denkt iedereen dat het weer gaat om pamperallochtonen. Als het autochtonen zijn, zou dit de gemoederen wat temperen. Als de Morgen al weet, dankzij uw corrupte justitie, hoeveel wanneer en aan wat JC geld uitgaf het afgelopen jaar, weet deze rioolkrant ook al hun voornamen, met het doel de zaak weer zo snel mogelijk onder de mat te vegen? Waarom weer 2 maten en 2 gewichten? Is justitie dan echt al zo rot als de politiek?

  3. quickie,zijn het vriendjes van klerksken of niet,mogen we dat niet weten,zijn ze gekend door het gerecht,.Was het iemand van het VB geweest dan hadden de kranten vol gestaan en de vrt zou om de 10 minuten omroepen om op te letten voor VB-ers.

  4. “Justitie moet en zal voor gerechtigheid zorgen” brabbelt Van Quickenborne.
    De oudste twee verdachten hebben een blanco strafregister en zullen waarschijnlijk één van de komende dagen vrijgelaten worden “onder voorwaarden”. De drie minderjarige verdachten zal onze justitie wel afdoende afschermen.
    Minister Van Quickenborne is maar een praatjesmaker.

Plaats een reactie

Delen