CD&V-voorzitter Joachim Coens in VTM NIEUWS. Foto HLN

CD&V-voorzitter Joachim Coens in VTM NIEUWS. Foto HLN

Binnenland politiek

Joachim Coens (CD&V) over regeringscommissaris met hoofddoek: “Wij zijn niet voor een algemeen hoofddoekenverbod”

Simon Segers

CD&V-voorzitter Joachim Coens was deze middag te gast bij VTM NIEUWS om toelichting te geven over zijn partijcongres dat gisteren plaatsvond. Nieuwsanker Danny Verstraeten vroeg ook naar de mening van Coens betreffende de hoofddoekendiscussie, die opnieuw actueel is. De partijvoorzitter verduidelijkt dat een hoofddoek volgens CD&V niet bij regel een hindernis mag vormen om een overheidsfunctie uit te oefenen.

“Een andere discussie die weer opduikt is die rond de hoofddoek. Mag dat bijvoorbeeld aan een loket of aan het stuur van het openbaar vervoer? Voor veel mensen is de hoofddoek een symbool van onderdrukking, maar u zei daarover: “ik zie daar het probleem niet”. Jaagt u uw eigen rechtervleugel niet naar N-VA of Vlaams Belang?” zo haalde Verstraeten het onderwerp aan. Coens antwoordde resoluut: “Het ging over de regeringscommissaris die een verstandige vrouw is, die een diploma heeft van Solvay (business school, red.), die bekwaam is voor de job. Daarvan zegt men dat kan niet omdat zij een hoofddoek heeft. Waar zijn we dan mee bezig? Als die dame bekwaam en goed is, wat is het probleem dan?” De functionaris in kwestie is Ishane Haouach, een 36-jarige vrouw die door Ecolo werd voorgedragen als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. 

Geen algemeen hoofddoekenverbod

De CD&V-voorzitter laat verstaan dat zijn partij geen voorstander is van een algemeen hoofddoekenverbod. “Uiteraard kunnen er situaties zijn, en gezagsfuncties zijn er een van, waar we zeggen dat het beter is om geen hoofddoek te dragen. Dan is dat een probleem en is die hoofddoek niet aan de orde.” Het is niet duidelijk wat de partijvoorzitter met gezagsfuncties bedoelt. De functie van regeringscommissaris valt hier volgens hem echter duidelijk niet onder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

13 gedachten over “Joachim Coens (CD&V) over regeringscommissaris met hoofddoek: “Wij zijn niet voor een algemeen hoofddoekenverbod””

  1. Het gaat hem niet over een specifiek geval beste Coens maar over alle vrouwen die dit symbool van onderdrukking moeten dragen omdat zij volgens hun opgelegde ideologie verleidster zijn.
    Misschien kunnen we de hoofddoek afschaffen en de mannen castreren zodat zij niet meer in de val van de verleiding trappen ;+)

  2. Ik ben ook tegen een algemeen hoofddoekenverbod. Maar als openbare instellingen of werkgevers, omwille van discretie, vragen deze hoofddoek niet te dragen, dan lijkt het me evident dat, uit respect voor onze seculiere samenleving, die Godsdienstvrijheid garandeert, deze hoofddoek ter zijde wordt gelaten. Maar ja, religieus fundamentalisme wordt vandaag aangemoedigd, vooral door zogenaamde progressieve partijen.

  3. Als ze een verstandige vrouw is maakt ze geen probleem om zonder hoofddoek een openbare funktie uit te oefenen in een niet islamitisch land waar de Staat de wet voorschrijft en niet de kerk of haar religie. Ze getuigt dat ze de wet niet verstaat of haar religie wil opdringen. Coens, toch een echte tsjeef, voor de stemmen zijn eigen land niet verdedigen.

  4. Zijn Rutten, Lachaert, De Croo & Coens wedstrijdje kiezers verliezen aan het houden?
    Meer van dit, niet om aan te horen maar des te leuker om te beseffen dat deze traditionele partijen samen nog geen 18% kiezers SAMEN zullen overhouden… Open Vld is er al zeker van om op kieslijst GROEN te kunnen gaan staan en CDnV zal roemloos verdwijnen in het grote niets…

  5. IK stel u de vraag mijnheer Coens , waarom hebben jullie toegelaten dat overal de kruisbeelden en andere christelijke symbolen moesten verwijderd worden ? en als je geen probleem hebt met Islamitische religieuze symbolen waarom behoud je nu nog de C in jullie partij logo ? En de val naar de kiesdrempel is het gevolg dat je er niet meer bent voor de christenen maar voor de islam waarvan akte , en nu word jullie verraad afgestraft in het kieshokje !! Maar het is nog niet te laat om het tij te keren en terug de christelijke waarden te omarmen en te stoppen jullie eigen volk te verloochenen !!!

  6. Doe zo voort mijnheer Coens.
    Hopelijk zullen de NVA en het VB de stemmen die je hen zo vriendelijk ( of is het domweg) in de schoot werpt oordeelkundig gebruiken om hun doestellingen (eindelijk) te verwezenlijken.

Plaats een reactie

Delen