John Crombez. Foto Photonews

John Crombez. Foto Photonews

Uncategorized

John Crombez: “Er valt 3 miljard te besparen in gezondheidszorg”

Wijnand Meeus

Voormalig voorzitter van de sp.a John Crombez komt bijna een jaar na zijn politiek vertrek met zijn eerste analyse. Als wetenschappelijk onderzoeker voor de UZ Gent onderzocht hij het afgelopen jaar de gezondheidszorg. Volgens Crombez kan deze dan ook de komende jaren minstens 3 miljard goedkoper. “In de plaats van ons blind te staren op een staatshervorming moeten we nu dringend het systeem hervormen”, klinkt het. “Er zijn te veel overbodige kosten.”

“Als er niks verandert, stijgen de uitgaven de komende vijftien jaar met minstens 12 miljard euro”, vult Crombez aan. “Dat is een ongeziene toename van 20%. Door corona kan die factuur zelfs nog meer oplopen, want het wordt steeds duidelijker dat het virus ook op lange termijn in het lichaam sporen nalaat, zelfs bij mensen die niet zwaar ziek zijn geweest. Net die langdurige zorg is een grote uitgave in onze gezondheidszorg.”

Volgens Crombez is het gezondheidszorgsysteem in België zekr niet slecht in vergelijking met andere Europese landen. Toch zou er nog veel marge voor verbetering zijn. Zijn onderzoek werd onderverdeeld in twee domeinen: het overdreven gebruik van scans en preventie. “Dat hebben we telkens vergeleken met de Europese landen die daarin het best scoren. Op basis daarvan hebben we een simulatie gemaakt van de financiële gevolgen als België het even goed zou doen.”

Systeemfout

Zo zou er geen efficient gebruik worden gemaakt van de gezondheidsgegevens. “Mensen reizen rond in ons gezondheidssysteem, maar we houden niet bij wat zij daar doen en wat het resultaat is”, zegt Crombez. “Daardoor krijg je bijvoorbeeld situaties dat je bij een arts een scan laat maken en vervolgens bij een andere arts komt die nog eens dezelfde scan maakt. Dat zijn perfect vermijdbare kosten.”

Daarnaast werd dus ook onderzoek gedaan naar preventie. Op dat vlak is er volgens Crombez een systeemfout. “Het preventiebeleid is een bevoegdheid van de gemeenschappen. Maar er is een reden waarom Vlaams minister Wouter Beke, net als zijn voorgangers, nauwelijks in preventie investeert. Hij ziet zelf geen enkel resultaat van zijn investeringen. De positieve gevolgen zijn voor de federale regering, die haar uitgaven voor gezondheidszorg ziet dalen. Dus waarom zou Beke daar veel geld in pompen?”, aldus Crombez.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

5 gedachten over “John Crombez: “Er valt 3 miljard te besparen in gezondheidszorg””

  1. Frank Vandenbroucke indachtig. Dat stapt in en uit de politiek alsof het een ander hemd aantrekt en tussendoor krijgt dat nog wat goedbetaalde bezigheden aangeboden. Blijkbaar hebben ze in onze universiteiten een reeks ‘slapende’ jobkes in de schuif liggen die naar believen kunnen worden opgenomen door de linkse profiteursgilde. Kunnen we daar niet wat op besparen?

  2. Hij heeft gelijk. Niet wat betreft van waar hij geld wil besparen natuurlijk. Preventie OK. Maar die preventieindustrie heeft ook zijn kostprijs, gebaseerd op de paniekmakerij, die voor niets nodig is. Een mensenleven is eindig. Het wordt tijd dat we dit aanvaarden. Er wordt veel preventief onderzoek verricht dat nodeloos mensen verontrust, terwijl zij gerust een kwalitatief leven kunnen leiden zonder de wetenschap dat een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. Dat zwaard valt wellicht nooit. De besparingen liggen wellicht elders. In nutteloze ingrepen, in therapeutische hardnekkigheid, in het uitvoeren van cosmetische ingrepen die niets bijdragen tot de fysische integriteit van het individu. Maar daar wil John niet aan.

  3. Met mijn slecht karakter zou ik toch de vraag durven stellen: heeft hij het over Vlaanderen of Wallonië???
    De tijd dat artsen 2 maal dezelfde scan laten maken lijkt mij al even voorbij.
    Indien u in het hospitaal waar u meestal gaat voor onderzoek toestemming geeft dat hospitalen onderling uw medisch dossier kunnen inkijken is dit probleem opgelost mijnheer Crombez.
    Simpel, eenvoudig, gewoon doen. Of misschien verplichten, zoals er de laatste 15 maanden zoveel verplicht werd door uw federaal minister van gezondheid.

  4. Dat geld voor onnuttige onderzoeken en dergelijke kan misschien gebruikt worden om de IC’s en het personeel ervan op te schalen? Ik dacht dat besturen vooruitzien is …

Plaats een reactie

Delen