De tekst in kwestie.

De tekst in kwestie.

Cultuuroorlog

Karel de Grote Hogeschool noemt Israël “koloniale staat”, “Dit is Hamaspropaganda!”

Ruben Notteboom

De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen plaatste in mei een story op Instagram, een foto die binnen 24 uur verdwijnt, waarin Israël een koloniale staat werd genoemd. Een screenshot van die story werd nu gelekt en zorgde voor heel wat emoties. “Israël is een staat die ontstaan is na een resolutie van de VN. Israël een koloniale staat noemen, is pure haatspraak,” luidt de kritiek. “Dit is pure Hamaspropaganda die ik hier nu lees!”

De story had de titel “In solidariteit met Palestina.” “Onze studenten zijn geraakt door wat er gebeurt in Gaza en Oost-Jeruzalem,” begint de tekst. “We steunen hen volmondig in de wanhoop die ze voelen en laten hen graag aan het woord. Ook als hogeschool spreken wij onze solidariteit uit voor de Palestijnse bevolking en veroordelen het Israëlische geweld.”

“Zonder actieve steun aan de Palestijnse strijd voor vrijheid is elk dekoloniseringsproject in onze contreien inhoudsloos”

“Het is geen conflict tussen joden en moslims,” gaat de tekst verder. “Het is ook geen symmetrische of religieuze oorlog. Israël is een koloniale staat die de Palestijnen onderdrukt en illegale wreedheden pleegt tegen het Palestijnse volk. We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen en onze stem laten horen.”

De school riep ook rechtstreeks op om te protesteren. Dat had betrekking op een manifestatie die een tijdje geleden plaatsvond, waar toen ook antisemitische leuzen werden geroepen. “We moedigen iedereen aan om zich aan te sluiten bij het protest, je stem te laten horen op sociale media, in gespreken met anderen, tegenover politici… Want zoals Anya Topolski schrijft: zonder actieve steun aan de Palestijnse strijd voor vrijheid is elk dekoloniseringsproject in onze contreien inhoudsloos.”

“Karel de Grote Hogeschool verspreidt pure Hamaspropaganda”

Op die tekst kwam zeer veel negatieve reactie. “Dit klinkt als pure Hamaspropaganda. Een koloniale staat? Geen symmetrisch geweld? Eerst en vooral is Israël een staat gesticht met een resolutie van de VN, niet door een kolonisatie. Het is duidelijk dat de school geen inzicht heeft in wat er precies aan het gebeuren is en hoe dit conflict plaatsvindt en is ontstaan,” klinkt het bij degene die de foto doorgestuurd heeft aan de redactie.

“Ik snap überhaupt niet wat de bedoeling was van KdG,” gaat het verder. “KdG is een gesubsidieerde instelling die neutraliteit zou moeten uitstralen. Ik kan niet begrijpen waarom zo’n instelling, gesubsidieerd met Vlaams geld, zich zo zou mengen in een zeer complex, historisch geladen en buitenlands conflict. Dat is de gemoederen enkel aanwakkeren en tweedracht creëren tussen joodse en islamitische studenten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

“We hadden niet de intentie mensen onbedoeld te raken”

Het diensthoofd van Marketing en Communicatie van KdG, Geertrui Robbrecht, reageerde dat “we vastgesteld hebben dat de Instagrampost mensen onbedoeld geraakt heeft in hun geloofsovertuiging en identiteit. Dat was niet onze intentie en dit betreuren we ten zeerste. We hebben daarom de Instagrampost aangepast conform aan onze waarden. Als hogeschool hechten wij zeer veel belang aan vrede en verdraagzaamheid, aan respect voor geloofsovertuiging en identiteit. Als er spanning zit op relaties tussen studenten zetten wij alles op alles om ervoor te zorgen dat ze opnieuw in onderling respect verder samen kunnen leren en leven, in eerste instantie steeds via bemiddeling.”

Op specifieke vragen van onze redactie weigerde Karel De Grote school te reageren. Ook aan het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vroegen we een reactie, maar vooralsnog mochten we van de minister geen antwoord ontvangen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

9 gedachten over “Karel de Grote Hogeschool noemt Israël “koloniale staat”, “Dit is Hamaspropaganda!””

  1. Ik geef toe dat waarheid spreken en schrijven sommigen niet zo goed uitkomt. Misschien is Israël dan geen koloniale staat, maar het is zeer zeker een terroristische staat.
    Raar toch dat sommigen met twee maten en twee gewichten blijven meten. Ze staan op hun achterste poten wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt en stukken land annexeert, maar dezelfde waarheid willen ze niet horen wanneer Israël net hetzelfde doet tegen alle internationale wetten en veroordelingen in.

  2. Scholen en vooral hoge scholen moeten ten alle tijden politiek neutraal blijven.Maar ja, de meesten zijn bijna allemaal (extreem) links gestuurd. Hoog tijd voor verandering van richting.

  3. Een andere kijk op Palestijnen kreeg ik van Katiana Kayvantash een Iraanse . Te beluisteren op opinieZ een Nederlandse podcast, onder de titel “Islam bedreigt het fundament van de Nederlandse samenleving”.

  4. Een andere kijk op Palestijnen kreeg ik van Katiana Kayvantash een Iraanse . Te beluisteren op opinieZ een Nederlandse podcast, onder de titel “Islam bedreigt het fundament van de Nederlandse samenleving”. Misschien moet men bij KDGH daar ook maar eens naar verwijzen zodat hun studenten zich een eigen mening kunnen vormen.

  5. “koloniseren”?
    Als je telkens weer aangevallen wordt en je verslaat je aanvaller, mag je dan niet zijn veroverde land bezetten en uitbouwen (koloniseren)? Dit wordt internationaal aanvaard.
    Rusland heeft de helft van Polen geannexeerd, Polen heeft de helft van Duitsland geannexeerd.
    Moeten we de Duitsers niet steunen die elke gelegenheid aangrijpen om raketten op de Polen af te vuren? En die steeds roepen dat ze de Polen zullen uitroeien? En vooral niet vergeten: elk jaar véél geld schenken aan de Duitsers om raketten te kopen die hun eigen mensen als levend schild te gebruiken.
    (sorry, misschien moet je hier en daar een woord vervangen door Israëli’s en Arabieren.)

Plaats een reactie

Delen