(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Kroatië geeft studiebeurzen aan vervolgde christenen

Sonja Dahlmans

De Kroatische ministeries van Buitenlandse en Europese Zaken en Onderwijs en Wetenschap zijn overspoeld met 5.500 aanvragen voor een studiebeurs. De Kroatische regering had laten weten geld opzij te zetten voor aanvragen van vervolgde christenen uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Een bedrag van rond de 200.000 euro werd opzij gezet voor steun aan jonge, vervolgde christenen voor een studie aan een universiteit in Kroatië. Het doel van deze beurzen is dat de jongeren na hun opleiding naar eigen land terug keren. Daar kunnen zij dan helpen hun land op weg naar betere omstandigheden te helpen en de democratie te bevorderen.

Volgens onafhankelijk parlementslid Marijana Petir is vervolging een groot probleem in een op drie landen. Volgens de politica zou naar schatting 67% van de wereldbevolking in een land wonen waar de vrijheid van religie onder druk staat. Het aantal aanvragen voor de beurs, een voorstelinitiatief van Petir zelf, overtreft alle verwachtingen.

Het plan kreeg veel kritiek van NGO’s die vinden dat een beurs alleen voor vervolgde christenen discriminerend zou zijn. In reactie daarop zei Petir: “Helaas zijn christenen dan ook de meest vervolgde religieuze groep in de wereld.” Het christelijke Barnabas Fund geeft aan dat er in islamitische landen ook beurzen aangeboden worden aan vervolgde christenen. Met als gevolg dat deze zich dan tot de islam bekeren.

Hongarije

Ook Hongarije biedt via een speciaal programma financiële steun aan jonge, vervolgde christenen om een studie te kunnen betalen. Het doel van de Hongaarse regering met het programma ‘Hongarije Helpt’, is ook om meer aandacht te krijgen voor de vervolgde kerk. Orban, de premier van Hongarije, zegt hierover: “Wij doen wat christelijke leiders ter plaatse zeggen dat nodig is en geven directe steun aan vervolgde christenen en niet via organisaties van de EU of de VN.”

“Wij doen het tegenovergesteld van wat Europa doet”, zegt Orban. “Wij handelen meer en praten minder.” Het land heeft veel geld geïnvesteerd in de heropbouw van dorpen en kerken in Irak en in medicatie en waterzuivering. Hongaarse leiders hopen door hun praktische voorbeeld naar eigen zeggen andere wereldleiders te inspireren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

8 gedachten over “Kroatië geeft studiebeurzen aan vervolgde christenen”

  1. ““Wij doen het tegenovergesteld van wat Europa doet”, zegt Orban. “Wij handelen meer en praten minder.” Wat hij vergeet te vermelden dat dit gebeurt met EU geld. Orban ontving meer dan VIJF miljard in 2018…

  2. Je citeert toch uit het rode boekje vermoed ik ? In België worden de rechters ook politiek benoemd nog maar pas gebeurd , de media worden gesubsidieerd om de politici uit de wind te zetten en niet objectief durven informeren !! Mensenrechten in België ? kijk wat in de steigers staat om de burgers monddood te maken zelfs een fobie wat angst betekend word strafbaar gemaakt !! En lees eerst die wet voor je gaat krijsen en met de kudde mee lopen !! En in Hongarije is er een ganse maand feesten en parades voor de holebies !!

Plaats een reactie

Delen