Bijkomende wetgeving om relschoppers uit manifestaties te weren komt er niet na druk van vakbonden en PVDA

Raoul Hedebouw (uiterst links) en Peter Mertens (rechts) op een PVDA-manifestatie. Photonews

Binnenland politiek

Marc Noppen laakt Belgisch coronabeleid: “Politieke traagheid heeft mensenlevens gekost”

Anton Schelfaut

België heeft te traag, ondoordacht en verdeeld gereageerd op de coronacrisis. Dat schrijft Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, in zijn boek Gewoon Anders. “De politieke traagheid heeft letterlijk mensenlevens gekost”, zegt hij in een interview met De Tijd.

Ons land telt maar liefst negen ministers van Volksgezondheid, wat niet in ons voordeel speelde tijdens de coronacrisis. “Daarnaast heb je nog eens verschillende interministeriële conferenties (IMC), taskforces, een Risk Management Group, een Risk Assessment Group, administraties en een wetenschappelijk comité”, schrijft Noppen. “Het resultaat is altijd een compromis. Soms is dat de beste oplossing, maar even vaak ook niet.”

Volgens Noppen durft België de dingen nog steeds niet te benoemen zoals ze zijn. Zo lagen er op een bepaald moment enkel patiënten met allochtone roots op de Covid-afdeling. “Ik vind dat we dat als publieke instelling ook moeten durven zeggen. Het is geen beschuldiging, maar een vaststelling”, aldus Noppen.

Een gebrek aan informatie bleek de voornaamste oorzaak te zijn van de vele zieken bij deze bevolkingsgroep. “Sommigen waren heel sceptisch over het bestaan van het virus. Anderen waren zelfs niet te kwader trouw: die wisten gewoon niet dat het bestond. Ik vond het onvoorstelbaar dat er mensen waren die na een jaar nog altijd niet van corona hadden gehoord. Toch was het zo.”

Noppen meent dat de lage vaccinatiegraad in Brussel op dezelfde wijze te verklaren valt. Hij benadrukt evenwel dat het belangrijk is om zoveel mogelijk mensen te bereiken. “Ik ben arts en voor mij is de prioriteit duidelijk: zo veel mogelijk mensen vaccineren, ook al is dat in het Chinees of het Russisch.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Marc Noppen laakt Belgisch coronabeleid: “Politieke traagheid heeft mensenlevens gekost””

  1. België durft dingen niet te benoeomen. Maar hij duidelijk ook niet. Maak niet wijs dat die gasten niets afwisten van het virus zogezegd door communicatie. Die wist dat maar al te goed. En ik hoop dat hij ook kritiek heeft kunnen geven op zijn collega mvr. Niet omwille van zijn politieke tweets maar zijn duidelijke onkunde.

  2. Oei, die dokter is vast niet woke. Dat hij maar oplet want een proces voor haat zaaien is nooit veraf. Misschien kan hij zich laten begeleiden door iemand die één jaartje rechten heeft gevolgd en daardoor slimmer is dan de rest.

Plaats een reactie

Delen