Bouw van sociale woningen (Willebroek)

Uncategorized

Meer dan 40% van huurders sociale woning heeft eigendom in buitenland in proefproject

Wannes Neukermans

Uit een schriftelijke vraag die Antwerps gemeenteraadslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) aan de schepen van wonen stelde, bleek dat tijdens het proefproject van Woonhaven in maar liefst 111 dossiers sprake was van huurfraude door de sociale huurder. Huurders bleken vooral bezittingen in Turkije, Marokko, Tunesië, Italië en Polen te hebben. Daarnaast lopen er nog 29 dossiers omdat er een vermoeden van eigendom is in het binnenland.

Van dermeersch bevroeg het Antwerps stadsbestuur over sociale huurfraude. De regels omtrent sociale huisvesting in Vlaanderen bepalen dat wie een sociale woning huurt, geen vastgoed mag bezitten. Dat geldt ook voor eigendommen in het buitenland, zelfs niet in mede-eigendom.

“Gelet op het onvoldoende aanbod aan sociale woningen en de lange wachtlijsten, er staan 54.400 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning in Antwerpen, is het belangrijk dat elke vorm van sociale huurfraude wordt aangepakt. Een sociale huurwoning moet toekomen aan wie er echt nood aan heeft en niet aan wie een eigendom, bijvoorbeeld in het buitenland, bezit. Daar moet ook in onze stad op toegezien worden.”, aldus de Vlaams Belang-politica.

41 procent sociale huurfraude

Woonhaven Antwerpen faciliteert sociale woningen voor 10.670 hoofdhuurders met de Belgische nationaliteit, 956 EU-burgers en 3.446 niet EU-burgers. Bij de Ideale Woning zijn 85 procent van de huurders Belg, 5 procent EU-burger en 10 procent niet EU burger.

Woonhaven organiseerde al onderzoeken naar eigendommen van huurders in 15 landen. Tot nu zijn er al 140 dossiers opgestart, waarvan er momenteel nog 29 lopende zijn. Van de 111 afgesloten dossiers tijdens het proefproject van Woonhaven, bleek er in 41 procent van de dossiers geval te zijn van eigendommen in het buitenland. Woonhaven besliste recent het aantal dossiers stelselmatig op te drijven. De Ideale woning en ABC zijn echter nog niet begonnen aan controle op huurfraude.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Meer dan 40% van huurders sociale woning heeft eigendom in buitenland in proefproject”

  1. Het is niet duidelijk als dit nu standaard is om dit te onderzoeken of niet, maar gezien de cijfers is er een hoge nood om hier extra personeel op te zetten.
    Daarnaast is het niet voldoende om de aanvraag af te keuren. Er zou een bestraffing moeten volgen, anders zal men blijven proberen.

  2. Het gaat ook niet alleen over eigendommen in het buitenland
    Ook over steuntrekkenden hier. Velen hebben een eigen zaak in hun thuisland, winkels en andere bedrijven, terwijl ze hier steun, veelal werkloosheidsuitkering, trekken.

  3. Als ik dit lees dan maak ik snel een berekening en kom tot de vastelling dat in Antwerpen alleen ,mij baserende op de wachtlijst,er voor kleine 1000 voetbalvelden sociale woningen moeten worden gebouwd .Dan spreek ik voor Antwerpen alleen. Reken daarbij de windmolenparken en wijkbatterijen die volgens Groen er nog moet bijkomen dan zal er van niet veel groen meer sprake zijn in Vlaanderen!!

  4. Beleid kan kort en krachtig zijn. Wie er geen recht op heeft door bezittingen in buitenland/binnenland, per direct eruitzetten en de zovele mensen die er al jaren op wachten, een sociale woning toekennen.

  5. Zoveelste probleem dat de traditionele partijen + PVDA en Groen -kortom ‘links’- laten voort rotten omdat hun kiezers nu eenmaal Vlaamse naïevelingen en vreemde profiteurs zijn. Die Vlaamse naïevelingen hebben nog altijd niet door dat de reden dat zij geen huurwoning vinden het beleid van diezelfde partijen is. En niet van ‘extreem rechts’.

Plaats een reactie

Delen