Beelden van de protesten uit 2019 - Afbeelding: Shutterstock

Beelden van de protesten uit 2019 - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Meerdere arrestaties in Hong Kong bij herdenkingen van protesten uit 2019

Niels Geerinck

In Hong Kong heeft de politie minstens 3 mensen aangehouden op verschillende herdenkingen voor de protesten uit 2019. Tijdens die protesten werden heel wat zogenaamde “veiligheidswetten” door het Chinese regime ingevoerd. De censuur is sindsdien enorm toegenomen. De regio wil al langer meer onafhankelijkheid. Doordat het een financieel centrum vormt, wil China haar greep op de regio daarentegen net verstevigen.

De demonstranten werden gearresteerd voor het vertonen van ‘wanordelijk gedrag’ en het niet voorleggen van een identiteitsbewijs. Daarnaast werden er nog andere mensen staande gehouden voor het overtreden van een verbod op bijeenkomsten en omwille van het scanderen van slogans die “in strijd met de nationale veiligheidswet” zijn. Dat zegt de politie. Volgens de South China Morning Post werden er 2.000 agenten in de stad ingezet.

“Volksgezondheid in gevaar brengen”

Volgens de politie werden de mannen ook gearresteerd omdat ze met hun samenkomst de “volksgezondheid in gevaar brachten”, zo staat te lezen in een bericht op Facebook. De 3 gearresteerden zouden in de leeftijdscategorie van 15 tot 19 jaar zitten.

Studentenleiders opgepakt

Volgens de actiegroep ‘Student Politicism’ zijn 2 van haar bestuursleden gearresteerd aan de vooravond van de herdenkingen. De politie bevestigde alvast meerdere arrestaties op de bewuste vooravond maar of de studentenleiders daar ook deel van uitmaken is vooralsnog niet duidelijk. Volgens de politie kaderen de arrestaties in “het promoten en aanzetten van anderen om deel te nemen aan een onwettige vergadering.”

Protesten uit 2019

Er kwamen tal van kleine groepen bijeen om de protesten van 2019 te herdenken. Die protesten kwamen er nadat China een wet wou invoeren waarbij criminelen makkelijker aan het het regime in Beijing zouden kunnen worden voorgedragen voor een proces.

Veel inwoners van Hong Kong zagen dit als een aantasting van de speciale status die de regio geniet. In 1997 werd het door Groot-Brittannië afgestaan en aan China overgedragen. Hong Kong geniet sindsdien een speciale status waarbij het zogenaamd gaat om “één land, twee systemen”.

Ook in Londen vonden er gisteren protesten plaats, uit solidariteit met de regio.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen