De aanslagen van 11 september 2001. Foto Wikimedia commons

De aanslagen van 11 september 2001. Foto Wikimedia commons

Uncategorized

Saoedische magistraten op verhoor: mogelijk betrokken bij aanslagen 11 september

Simon Segers

Verschillende voormalige magistraten uit Saoedi-Arabië worden momenteel verhoord in de rechtbank over hun mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001. Advocaten van familieleden van slachtoffers proberen hiermee de betrokkenheid van de Saoedische regering aan te tonen.

Bij de aanslagen kaapten 19 terroristen vier commerciële vliegtuigen. Ze boorden deze in de twee torens van het World Trade Center in New York en in het Pentagon in Washington. Het laatste toestel stortte neer in een veld in Pennsylvania. 15 van de daders waren Saudiërs die werkten in opdracht van Al Qaida. Bij de aanslagen kwamen meer dan 3000 mensen om het leven.

Donald Trump

Verschillende familieleden van slachtoffers hadden in 2019 een ontmoeting met president Trump. Zij vroegen hem toen om geheime documenten vrij te geven die deel uitmaken van het 9/11-onderzoek. De president ging akkoord zodat de advocaten van de families delen van het gerechtelijk dossier konden inkijken. Hierbij werd de naam van een Saoedische diplomaat bekendgemaakt. De ondervragingen die nu aan de gang zijn proberen een link te vinden met de betrokken terroristen.

Omar al-Bayoumi

De advocaten zijn concreet geïnteresseerd in drie Saudiërs, onder hen Omar al-Bayoumi. Hij werkte in de burgerluchtvaart en studeerde in 2001 in Californië. Al-Bayoumi zou in nauw contact hebben gehad met twee van de kapers. Kort na de aanslagen ging hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij ondervraagd werd door de Britse politie in opdracht van de FBI. De man werd nu opnieuw verhoord door de advocaten en gaf toe dat hij bekend was met beide kapers. Al-Bayoumi ontkende echter elke betrokkenheid bij de aanslagen. De Saoedische regering heeft tot nu toe niet gereageerd en verklaart evenmin niet betrokken te zijn geweest.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen