(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

MIVB niet in beroep tegen vonnis dat hoofddoek toelaat

Pieter Van Berkel

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB tekent geen beroep aan tegen de veroordeling voor discriminatie door de arbeidsrechtbank. De MIVB werd veroordeeld nadat een vrouw niet in dienst werd genomen omdat ze een hoofddoek droeg.

De MIVB hanteert het neutraliteitsprincipe, waardoor het verboden is om levensbeschouwelijke tekens te dragen, zoals een hoofddoek. Op 25 mei werd de openbare vervoersmaatschappij door de arbeidsrechtbank veroordeeld tot een boete van 50.000 euro, omdat ze twee keer een vrouw met een hoofddoek niet had aangeworven.

“De MIVB is altijd een pionier geweest op het gebied van diversiteit. Het is omdat we op de ingeslagen weg willen verdergaan dat het beheerscomité besliste niet in beroep te gaan tegen de beschikking van de arbeidsrechtbank, ondanks de onvolkomenheden ervan”, zegt voorzitter van het beheerscomité Merlijn Erbuer.

Het neutraliteitsbeleid van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij zal nu herbekeken worden via een participatief proces. Op lange termijn is het wel de bedoeling het dragen van bepaalde religieuze symbolen in het bedrijf toe te staan. De MIVB wil er tegelijkertijd voor zorgen dat de dienstverlening aan het publiek neutraal blijft en dat de vrijheid van meningsuiting van alle werknemers op de werkplek is gewaarborgd. De huidige regels blijven van kracht tot het einde van het participatief proces.

“Onbegrijpelijk”

Een van de twee regeringscommissarissen behield zich het recht voor de beslissing binnen de 4 dagen op te schorten en het op de regeringstafel te brengen.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez roept de Brusselse regering alvast op om zich tegen de beslissing te verzetten. “De beslissing van MIVB om niet in beroep te gaan is onbegrijpelijk”, aldus Bouchez. “Ze toont opnieuw hoe links in Brussel onze samenleving communitariseert. Ik vraag aan de Brusselse regering om haar verantwoordelijkheid te nemen door zich tegen die keuze te verzetten.”

Brussels Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere heeft het over een “zeer spijtige zaak”. “De enige manier om in Brussel de zaken voor iedereen leefbaar te houden, is net de neutraliteit. Die krijgt nu een zoveelste klap te verwerken”, klinkt het.

“Onbegrijpelijke en teleurstellende beslissing van de MIVB”, zegt Brussels N-VA-fractieleider Cieltje Van Achter. “In beroep gaan tegen vonnis dat de neutraliteit van de MIVB op de helling zet, was de enige juiste keuze. Groen/Ecolo en PS/Vooruit zijn hiervoor verantwoordelijk.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “MIVB niet in beroep tegen vonnis dat hoofddoek toelaat”

  1. Wel hoofddoek, boerka maar geen christelijke symbolen want die zouden wel eens mensen voor het hoofd kunnen stoten?
    Volgende stap zal zijn het verplichten ervan, elk personeelslid zodat diegene met een hoofddoek zich niet all1 voelen en we een inclusieve gemeenschap worden waar iedereen leeft volgens de koraan? Goed bezig!

  2. Ofwel slapen onze meeste Vlaamse volksvertegenwoordigers nog, ofwel is het een ongepaste stilte.
    In elk geval moet men zich dringend de vraag stellen of uitspraken door rechters die onze samenleving in een bepaalde richting sturen wel aanvaardbaar zijn

  3. In de mate dat de meerderheid der systeempartijen aan het rad duwt van het kalifaat was de beslissing van de MIVB enerzijds voorspelbaar en anderzijds de vaststelling dat de systeempartijen alle regeringen in België controleren: federale, Waalse & Brusselse en Vlaamse regering. De MR en het VB staan als minderheid machteloos.

  4. De kopvod zit zo diep in de geïndoctrineerde hersens dat deze er fysiek mee is vergroeid.
    Geen grap, er treden echt meetbare veranderingen op in de hersens van religekkies.

Plaats een reactie

Delen