David Clarinval (Photonews)

David Clarinval (Photonews)

Binnenland politiek

MR spreekt De Croo tegen over benoeming Haouach

Pieter Van Berkel

De Franstalige liberalen van MR spreken premier Alexander De Croo (Open Vld), die donderdag in de Kamer verklaarde dat geen enkele regeringspartij de benoeming van de hoofddoekdragende Ihsane Haouach in vraag stelde, tegen.

“De benoeming van een persoon die een religieus teken draagt als regeringscommissaris is gebeurd zonder akkoord van MR, die via alle mogelijke manieren haar afkeuring heeft uitgesproken. Niet iedereen deelt onze verdediging van de neutraliteit. De wet moet veranderen”, zegt partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez.

“Deze ochtend heb ik in de kern als vertegenwoordiger van de MR duidelijk ons verzet kenbaar gemaakt tegen het besluit dat staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo), zonder overleg, heeft genomen om Ihsane Haouach tot nieuwe regeringscommissaris te benoemen”, zegt MR-minister David Clarinval.

De Belgisch-Marokkaanse Ihsane Haouach werd door staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) benoemd tot regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Vanuit coalitiepartner MR kwam er intussen heel wat kritiek op die benoeming. Kamerlid Denis Ducarme trok zijn principiële steun voor Schlitz zelfs in en zal haar voorstellen voortaan “à la carte” beoordelen.

Volgens De Croo kwam de kwestie ter sprake op het kernkabinet. “De beslissing wordt door geen enkele partij in vraag gesteld”, aldus de premier. Hij benadrukte dat Haouach een CV heeft om ‘U’ tegen te zeggen en op basis van haar competenties werd aangenomen. Hoewel het neutraliteitsprincipe geldt voor ambtenaren die in direct contact komen met de burger, is dat bij Haoach volgens De Croo niet van toepassing.

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover vraagt dat de premier terugkeert naar de Kamer om tekst en uitleg te geven, gevolgd door andere partijen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen