Brussels, Belgium - January 27: Theo Francken pictured during the Interior Commission. January 27, 2021 in Brussels, Belgium, 27/01/2021 ( Photo by Christophe Licoppe / Photonews

Uncategorized

N-VA klaagt verschuivingen defensiebudgetten aan: “Stop de loze beloftes”

Wannes Neukermans

De regering De Croo heeft voor dit jaar 160 miljoen euro geschrapt op het Defensiebudget. Het geld zal op een later moment in deze legislatuur beschikbaar gesteld worden. Volgens de partij is dat een zeer onverstandige keuze. Vooral de infrastructuur van de militairen lijkt hiervan het slachtoffer te worden.

N-VA Kamerleden Theo Francken Theo Francken, Peter Buysrogge en Darya Safai vinden dat een zeer onverstandige keuze. “De kazernes van Defensie zijn in slechte staat, wat een nefaste invloed heeft op de leef- en werkkwaliteit van onze troepen. Het zou totaal ongepast zijn om hier budgetten te schrappen of te verschuiven. Die 160 miljoen moet kost wat kost op de begrotingstabellen van 2021 blijven staan. De noden zijn immers immens. Wij dienen hiertoe een amendement in.”

De laatste decennia werd er veel bespaard op defensie. Militairen hebben te kampen met verouderd materiaal en verloederde kazernes. Ook is er steeds meer militair personeel dat vroegtijdig het legerkorps verlaat. Tijdens de vorige legislatuur was er een trendbreuk, met een investeringspakket van 9,2 miljard euro. Ook nu, vanuit de oppositie, blijft N-VA hameren op meer geld voor Defensie.

“We worden geconfronteerd met een regering die veel aankondigt, maar waar weinig van in huis komt.”

“Er moet werk gemaakt worden van moderne kazernes met een betere regionale spreiding om het beroep van militair aantrekkelijker maken en meer rekruten aan te trekken. We worden hier geconfronteerd met een regering die veel hiervan aankondigt, zoals “kazernes van de toekomst” met Europees relance geld, maar waar voorlopig bitter weinig van in huis lijkt te komen. Het is dan ook ongehoord dat deze regering in de huidige begrotingscontrole, 160 miljoen euro schrapt voor 2021, waarbij het geld voornamelijk komt uit een fonds voor nieuwbouw van infrastructuur”, aldus Peter Buysrogge.

Daarom dient N-VA een amendement in op de begrotingscontrole. “Het is belangrijk dat we de investeringen in defensie die de vorige regering opstartte, verderzetten,  vooral in de kazernes die echt halve krotten zijn geworden. De nodige middelen die nodig zijn om de investering te doen kunnen wat ons betreft komen van besparingen op de recordbedragen die gaan naar asielopvang”, aldus Theo Francken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “N-VA klaagt verschuivingen defensiebudgetten aan: “Stop de loze beloftes””

  1. Wie wil nog vechten voor ‘belgie’ of voor een onverkozen regering of koning? …Of deel uitmaken van een europese linkse dictatuur? Wat is onze defentie? Een druppel water in de oceaan. Het verhaal klopt al niet meer sinds ’45.

  2. 1. Deze toestand kwam tot stand onder Vandeput (n-va) : niemand van de n-va voelde zich toen geroepen om dit aan te klagen.
    2. De auteur van dit artikel had met 3 muisklikken kunnen leren dat deze legislatuur 700miljoen uittrok om de gebreken aan te pakken.
    3. Stop met deze leugens. Niemand wordt beter van populisme!

Plaats een reactie

Delen