N-VA Kamerlid Darya Safai

Uncategorized

N-VA wil einde maken aan maagdenvliesattesten

Wannes Neukermans

N-VA dient onder impuls van Kamerlid Darya Safai een wetsvoorstel in om een einde te maken aan de praktijk waarbij dokters attesten afleveren die de maagdelijkheid van meisjes moeten bevestigen. Safai noemt het “middeleeuwse en vrouwonvriendelijke praktijken.”

“In bepaalde culturen wordt veel belang gehecht aan de maagdelijkheid van de bruid bij de eerste huwelijksnacht en wordt een bloedend maagdenvlies beschouwd als symbool en “bewijs” van de ontmaagding. Bijgevolg ontstaat bestaat bij sommigen de vraag om dokters een maagdelijkheidstest te laten uitvoeren, met het oog op het verkrijgen van een maagdelijkheidsgetuigschrift. Dat zijn middeleeuwse en vrouwonvriendelijke praktijken, die niet alleen schadelijk zijn voor het zelfbeeld van de betrokken vrouwen en meisjes, maar vooral een vorm van schending van hun fysieke integriteit uitmaakt”, aldus Safai.

Verboden in Frankrijk

De Orde van Artsen vaardigde in 2019 een algemene richtlijn uit naar haar leden om zulke onderzoeken niet meer te doen. Toch blijven ze in ons land voorkomen. Nu Frankrijk ze bij wet verboden heeft, vindt N-VA dat België moet volgen en de dokters op hun verantwoordelijkheid moeten wijzen.

Ook Theo Francken zet zich in tegen deze praktijk: “Door die testen komen verschillende mensenrechten in gedrang. Deze medische onderzoeken zijn een vernederende behandeling die geen plaats heeft in onze samenleving. Dat geldt in het bijzonder wanneer ze uitgevoerd worden op minderjarige meisjes. Om die reden publiceerde de Wereld Gezondheid Organisatie in oktober 2018 al een verklaring die tot doel heeft een halt toe te roepen aan de maagdelijkheidstesten en -getuigschriften die nog steeds uitgevoerd worden in bepaalde landen, waaronder België.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “N-VA wil einde maken aan maagdenvliesattesten”

  1. 2021… Dat dát nog moet VOORGESTELD worden als wet ! Of zou het kunnen dat een bepaalde, snel aangroeiende bevolkingsgroep hier iets op tegen heeft? En dreigt naar UNIA te stappen?

  2. De besnijdenis van de jongens om religieuze redenen schendt al evengoed hun fysieke integriteit, meestal hebben zij er niet om gevraagd en kunnen dit ook niet, wegens te jong.
    Bang van wie, waarde redactie van de joden of van de moslims…
    Laat het mij raden….

  3. Hopelijk is deze (ook nodige) wet geen afleidingsmaneuver voor de schande van clitorectomie en kindhuwelijken in o.a. AZC’s, waar ik in verhouding zeer weinig actie tegen zie gebeuren. Ja, óók in óns land.

  4. Trouwens een geschonden hymen kan “hersteld” worden tot terug vermeend “maagdelijk”, uiteraard chirurgisch en niet MET roustines om geperforeerde velobanden te plakken.

Plaats een reactie

Delen