Na drie weken zoeken: geen spoor van Jürgen Conings

Ludivine Dedonder, Minister van Defensie (PS) met Admiraal Michel Hofman, stafchef Defensie. Foto Didier Lebrun / Photonews

Uncategorized

Na drie weken klopjacht: nog steeds geen spoor van Jürgen Conings

Kristof Luypaert

De voorbije drie weken beheerste de zoektocht naar de voortvluchtige beroepsmilitair Jürgen Conings (46) uit Dilsen-Stokkem alle voorpagina’s. Kosten noch moeite zijn daarbij gespaard. Dit weekend verliep de zoektocht met minder machtsvertoon. “Maar het is niet omdat er geen zichtbare onderzoeksdaden zijn gesteld, dat de zoektocht is gepauzeerd. Het onderzoek is voortgezet”, reageert woordvoerder Eric Van der Sypt van het federaal parket.

Het gerecht haalde de voorbije drie weken alles uit de kast. Honderden agenten en militairen zijn ingeschakeld bij de zoektocht naar Jürgen Conings. Bossen zijn uitgekamd, politiehelikopters drones, tot zelfs buitenlandse politie-eenheden schoten ter hulp. Vooralsnog bleken al die inspanningen tevergeefs.

Grote zones van het Nationaal Park Hoge Kempen zijn meermaals doorzocht. Ook in oude oorlogsbunkers, in een oude chalet en in de buurt van vakantieparken is gezocht.

Jürgen Conings is al sinds 17 mei spoorloos, toen hij vertrok uit de kazerne van Leopoldsburg met een collectie wapens.

Onderzoek-Conings moest wijken voor klusjesman van Kleine-Brogel

Intussen is de voorbije dagen gebleken dat ADIV, de militaire geheime dienst van het Belgische leger, begin mei een onderzoek naar Jürgen Conings moest uitstellen omdat de focus kwam te liggen op een schaduwoperatie op een andere militair uit Limburg.

Dat meldde de krant De Morgen (DPG Media) dit weekend. Yentl. L., een 21-jarige beroepsmilitair, klusjesman op de basis van Kleine-Brogel en lid van motorclub No Surrender is op zaterdag 22 mei opgepakt in Deurne. Hij bleek een van de bestuurders te zijn van een gewapend commando.

Een getuige waarschuwde de politie dat vijf gewapende mannen met wapens gezien waren in de buurt van de Boterlaarbaan in Deurne. Dat deed meteen alle alarmbellen afgaan. Omdat dat vlakbij de woning van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is die al lange tijd onder politiebescherming staat na concrete bedreigingen vanuit het drugsmilieu.

Beroepsmilitair en lid van motorbende werkte als klusjesman op Kleine Brogel

De chauffeurs konden na een achtervolging worden klemgereden. De politie trof twee handwapens, messen, bivakmutsen en een zwaar oorlogswapen type Kalasjnikov aan.

Een van de chauffeurs bleek een 21-jarige militair Yentl L. uit Leopoldsburg te zijn. Ook de vier andere verdachten komen uit het Limburgse. Onder hen de 35-jarige Genkenaar Emrah T. die als hoofdverdachte voor de moord op zijn ex-vriendin Luana Ramagnoli, zijn assisenproces in vrijheid mocht afwachten. Zijn advocaat bevestigde dat hij terug in de gevangenis zit.

Volgens De Morgen kreeg het onderzoek naar Yentl L. voorrang kreeg op Jürgen Conings omdat hij op Kleine-Brogel werkt. Een aantal weken voor zijn arrestatie op is Yentl L. al de toegang tot de basis van Kleine-Brogel ontzegd. Er was ook een een disciplinaire procedure tegen hem opgestart. Zijn advocaat Brecht Pype wilde niet reageren.

Yentl L. en Emrah T. zitten, net als drie andere Limburgse verdachten zouden opgesloten zijn. Volgens het Antwerpse parket bevindt het onderzoek zich in een beginfase. Over de exacte motieven van het vijftal is niets bekend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

8 gedachten over “Na drie weken klopjacht: nog steeds geen spoor van Jürgen Conings”

  1. De grootste bedreiging voor onze individuele grondwettelijke rechten blijft tot nader order de regering Vivaldi en het gerecht van Mechelen.
    Eenieder die protest uit tegen regering en gerecht is een potentieel doelwit van Vivaldi. Drie weken verdwenen en nog altijd geen aanslag.
    Wie niets kan bewijzen moet zwijgen. Citaat van een procureur des konings.

  2. “Yentl L. en Emraht T.” Plots geen volledige namen in De Morgen.
    Sta me toe hier toch een vraagje bij te stellen.
    Jürgen Conings werd vanaf de eerste minuut met de volledige naam, en schoenmaat genoemd bij de MSM. Waarom voor “Yentl l. en Emraht T.” weer een uitzondering” ???

  3. de groot-viroloog moet een toontje lager zingen,ik ben benieuwd hoe zijn wijfken en het zoneken reageren op de strapatsen van vader-lief.Ik zou eens een vlieg willen zijn en hun liefdes verklaringen aanhoren.

  4. Wat is de rol van de groot viroloog Marc Van Ranst in de huidige soap? Op VTM zag ik een vermoeide maar voldane MVR over de mediabelangstelling voor zijn persoon. Wie heeft er nog vertrouwen in een regering met politieke partijen waarvan sommige regeringsverantwoordelijkheid droegen, tijdens het drama met de bende van Nijvel. Bende die onder de radar bleef en nooit kon of mocht gevat worden, ondanks haar lange reeks met bloedige gewapende overvallen. Er werd op heden voor een man te vatten, Jürgen Conings, meer middelen gemobiliseerd dan destijds voor de ooit gevaarlijkste bende die actief was in ons land. Welkom in het Sicilië aan de Noordzee.

    .

Plaats een reactie

Delen