Na Jürgen Conings: vakbonden eisen dat "heksenjacht” op militairen met "vermeend extreemrechts gedachtengoed" stopt

84ste editie van de ijzerbedevaart te Diskmuide

Uncategorized

Na Jürgen Conings: vakbonden eisen dat “heksenjacht” op militairen met “vermeend extreemrechts gedachtengoed” stopt

Kristof Luypaert

Er ontstaat heel wat kritiek vanwege de liberale legervakbond VSOA en de ACMP op de houding van de militaire veiligheidsdienst. Er zou sprake zijn van een “heksenjacht” die de geheime dienst ADIV, in de nasleep van de zaak Jürgen Conings, zou voeren tegen militairen met “een vermeend extreemrechts gedachtegoed”.

In de weken na de vlucht van Jürgen Conings zagen heel wat militairen plots hun veiligheidsmachtiging ingetrokken. Opmerkelijk, het gaat vooral over Vlamingen die verdacht worden van “extreemrechts gedachtengoed”.

Heel wat militairen gaan daar niet zomaar mee akkoord en gaan in beroep. Voor minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) is er niets aan de hand en blijven hun rechten gevrijwaard door een ‘beroepsprocedure’. Dat liet ze weten via haar woordvoerder Cedric Maes aan Het Nieuwsblad.

Volgens voorziter Dimitry Modaert van legervakbond VSOA gaat het meestal over oude feiten. Elf mensen zagen zo van de ene dag op de andere plots hun veiligheidsmachtiging ingetrokken. Voor velen onder hen betekent dat letterlijk dat hun carrière gefnuikt is. Want ze zijn afgesloten van alle gevoelige informatie en mogen op bepaalde plaatsen niet meer komen.

‘Xenofobe’ Facebookpost uit 2016 na de aanslagen op Brussel

Volgens Dimitry Modaert kregen ze al vier concrete klachtendossiers binnen. “Twee van hen omdat ze naar eigen zeggen enkele jaren geleden de IJzerbedevaart bijgewoond hebben. Meer niet. Jambon en De Wever zijn daar toch ook al geweest?”

Bij vakbond ACMP behandelt men het beroep in vijf dossiers. “Bij een andere militair is de badge ingetrokken omdat hij vlak na de aanslagen van 2016, iets op Facebook gepost had dat als xenofoob geïnterpreteerd zou kunnen worden”, zegt Yves Huwaert. Volgens Huwaert haalt men oude zaken vanonder het stof.

“Dit heeft meer weg van een heksenjacht. Een reactie omdat de dienst tekortschoot in de zaak-Conings”, klinkt het bij het VSOA. “We hebben er vertrouwen in dat we succesvol zullen zijn en de militairen hun badges zullen terugkrijgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Na Jürgen Conings: vakbonden eisen dat “heksenjacht” op militairen met “vermeend extreemrechts gedachtengoed” stopt”

  1. Had je nu echt iets anders verwacht? Zolang ik al bewust ben van politiek is dit de gang van zaken : steeds worden onschuldigen collectief gestraft = symboolpolitiek en krijgt de macht , meer macht

  2. Mensen die hun leven riskeren voor het vaderland en dan gaat zo een onervaren bureaucraatje het eens even zeggen hoe het moet Ze zouden haar beter eens naar Afganistan sturen dan jankt en pist ze een hele emmer vol, Dedonder amateuristische trees

Plaats een reactie

Delen