Een koloniaal gebouw in Swakopmund, Namibië. Foto Shutterstock

Een koloniaal gebouw in Swakopmund, Namibië. Foto Shutterstock

Uncategorized

Namibische vicepresident is niet tevreden met Duitse herstelbetalingen van miljard euro

Simon Segers

De Namibische vicepresident Nangolo Mbumba is niet tevreden met de herstelbetalingen die Duitsland heeft voorgesteld. De Duitse regering wil in de komende 30 jaar meer dan een miljard euro investeren in het land, als boetedoening voor de Namibische Genocide.

“Geen enkele hoeveelheid geld kan het leven van een mens vergoeden. We moeten erkennen dat de overeengekomen 1,1 miljard euro onvoldoende is en zich niet verhoudt tot de herstelbetalingen die Duitsland aanvankelijk had voorgesteld”, aldus Mbumba. De twee landen hebben vorige maand na zes jaar hun onderhandelingen geconcludeerd.

Geld lospersen

Duitsland verontschuldigde zich op 28 mei voor de Namibische genocide. Tussen 1904 en 1908 plaatsvond vond een strijd plaats in de toenmalige kolonie. Hierbij werd in de Duits-Zuidwest-Afrika een opstand tegen de koloniale macht door de Namba- en Herero-bevolking bloedig neergeslagen. Duizenden inwoners werden gedood en vele anderen in concentratiekampen gevangen genomen. Vicepresident Mbumba verolgt nog: “Dit zijn historische keuzes die we moeten maken, hoe moeilijk die ook zijn. Indien er andere gelegenheden waren om geld van de Duitsers los te persen, zouden we dat kunnen gedaan hebben.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “Namibische vicepresident is niet tevreden met Duitse herstelbetalingen van miljard euro”

  1. Simpel je bouwt er nog een hek omheen… En de reden dat ze dat miljard aanvaarden en zeggen dat het te weinig is in de hoop meer te krijgen. Ik zou het ook proberen als ik mbumba zeker als je weet hoe wij hier in het westen maar geld door ramen gooien. Ik vraag mij af waarom niemand klaagt over wat de Ottomaan deed. Misschien is dat omdat de Turk zou zeggen Lik me r..t jij krijgt niets!?

  2. Het zal nooit genoeg zijn. Het wordt een permanente chantage.
    Zullen zij ooit betalen voor de infrastructuur, de scholen de ziekenhuizen, enz. die de Duitsers daar gebouwd hebben ? Nu moet ik wel zeggen dat in Namibië nog alles relatief goed bewaard is gebleven, in tegenstelling tot bvb. in Congo.

  3. Hopelijk vraagt Congo geen herstelbetalingen aan België, die uiteraard door de VL zouden moeten betaald worden.
    En Flupke zit ondertussen lekker in zijn canapé met zijn Mathilde, zonder ooit iets gepresteerd te hebben.

  4. Ik zou ook graag herstelbetalingen krijgen van de Spanjaarden, die in 1585 in Antwerpen gemoord en verkracht hebben en ook van de Turken en Italianen die in de WO2 aan de kant stonden van de Duitsers. En ook nog van de Romeinen onder leiding van Julius Caesar en misschien ook nog van de scandinavische vikingen.

  5. Ik eis dat Frankrijk dringend het oude Vlaanderen van onze huidige grens tot Grevelingen teruggeeft en ons een miljard euro schadevergoeding betaalt voor de bezetting door Napoleon, die honderden Vlamingen in Rusland heeft doen sneuvelen voor la douce France.

  6. Het is toch Flupke zijne grootbompa en nonkels en tantes die de congo leeggeroofd hebben. Laat de herstelbetaling dan ook maar door deze stinkend rijke ni…………….. betalen.

Plaats een reactie

Delen