Geert Langenus en Pierre Wunsch. Foto Photonews

Geert Langenus en Pierre Wunsch. Foto Photonews

Uncategorized

Nationale Bank verwacht economie eind 2021 op niveau van voor de coronacrisis

Wijnand Meeus

Uit de jongste prognoses van de Nationale Bank van België blijkt dat de Belgische Economie opnieuw op het niveau van voor de coronapandemie zal zitten tegen eind 2021. Dat is ruim een half jaar vroeger dan voorheen werd gedacht. Voor dit jaar verwacht de NBB een economische groei van 5,5 procent, dat is zo’n 2 procentpunt meer dan bij de vorige prognose begin dit jaar. Voor 2022 gaat de Nationale Bank uit van een groei met 3,3 procent.

De coronacrisis zorgde vorig jaar voor een krimp van 6,2 procent in de Belgische economie.  “De structurele schade van de pandemie zou relatief beperkt kunnen blijven”, verklaarde gouverneur Pierre Wunsch van de NBB maandag, al gaf hij wel toe dat er nog wat onzekerheid blijft over de gezondheidssituatie. Door de recente heropening van de horeca en winkels zou de groei wel verder versnellen. Ook de bedrijfsinvesteringen staan terug op het niveau van voor de crisis. Het ondernemers- en consumentenvertrouwen lijkt dus een fors herstel te ondergaan.

Daarnaast zouden de positieve vooruitzichten een positieve weerslag hebben op de vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Vorig jaar werd er nog een jobverlies van 100.000 banen geschat. Het effect zou echter minder extreem zijn volgens econoom Geert Langenus van de NBB. “De beschermingsmaatregelen zijn steeds verlengd. In de sectoren die zwaar getroffen werden door de crisis, hebben sommigen een andere job gezocht en gevonden”, klonk het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Nationale Bank verwacht economie eind 2021 op niveau van voor de coronacrisis”

  1. Momenteel ben ik het boek “De laatste gouverneur” van Rik Van Cauwelaert aan het lezen.
    Een voortreffelijk boek trouwens.
    Als ik lees hoe de NBB en politiek nauw met elkaar verbonden zijn kijk ik toch enigszins kritisch naar de uitspraak van de heer Wunsch .

Plaats een reactie

Delen