(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Niemand kwam opdagen voor Franse regionale verkiezingen

Pieter Van Berkel

Zowel Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen als La République en marche (LREM) van president Emmanuel Macron behaalden zondag een tegenvallend resultaat in de eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen. De opkomst was historisch laag: minder dan 34 procent van de kiezers kwam opdagen.

Het rechtse RN scheerde hoge toppen in opiniepeilingen maar deed het afgelopen zondag heel wat slechter dan de vorige regionale verkiezingen. In 2015 werd de partij nog de grootste in zes regio’s. Dit jaar zou slechts een RN-kandidaat, Thierry Mariani in Provence-Alpes-Côte d’Azur, eerste kunnen worden – en dan nog is zijn voorsprong erg nipt.

LREM, de partij van president Emmanuel Macron, zette evenmin een goede resultaat neer en haalt over het hele land zo’n tien procent van de stemmen. De partij, die slechts enkele jaren geleden werd opgericht, slaagde er dus niet in op lokaal niveau wortel te schieten.

Scoorden wel opvallend goed: de twee ’traditionele partijen’ van Frankrijk, het centrumrechtse Les Républicains en de centrumlinkse PS. Les Républicains rijfden ongeveer een derde van de stemmen binnen.

De opkomst was historisch laag. Minder dan 34 procent van de kiezers kwam opdagen. Tussen de 66,1 en 68,6 procent van de kiesgerechtigde Fransen bleef dus thuis op verkiezingsdag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Niemand kwam opdagen voor Franse regionale verkiezingen”

Plaats een reactie

Delen